Меркелoва и Оланд за брзи договор Атине и кредитора

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд истичу да преговори о исплати последње транше зајма Грчкој треба да се убрзају, како би Атина била у стању да на време плати рате отплате кредита које доспевају од јуна.

Ангела Меркел и Франсоа Оланд наводе да су спремни да се састану с премијером Грчке Алексисом Ципрасом током самита ЕУ 20. и 21. маја у Риги, како би покушали да прочешљају сва питања, јавља Бета.

"Морамо да убрзамо ствари. Грчка има финансијске потребе, те тако треба наћи финансијске ресурсе", истиче Оланд, који је у посети Берлину.

Немачка канцеларка наглашава да "смо веома заинтересовани да до краја маја имамо споразум".

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао је јуче да је уверен да ће следеће седмице бити постигнут споразум Атине и њених кредитора - ММФ-а, Европске централне банке и Европске комисије.

Грчка влада коју предводи странка левице Сириза, готово четири месеца се натеже с кредиторима грчке државе, земљама еврозоне и ММФ-а, о реформама које мора да спроведе да би добила последњу траншу кредитне помоћи од 7,2 милијарди евра.

Тиме ће се завршити исплата програма помоћи укупне вредности 240 милијарди евра који је покренут пре пет година, пошто се јавни дуг Грчке отео контроли.

Последњих седмица, Грчка је преживљавала тако што је из резерви прикупљала средства за исплату свакодневних потраживања као што су плате и пензије.

Атина је, међутим, признала да више неће имати резерви када јој следећег месеца дођу нове обавезе на наплату.

Ако се дотле не постигне споразум са кредиторима, Ципрасова влада ће се суочити са избором шта може а шта не може да плати, а чак и са могућношћу испадања из еврозоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи