Нема попуштања у спору око Јужног кинеског мора

Амерички државни секретар Џон Кери завршио је посету Кини, током које су обе стране истицале важност дијалога у решавању питања спорних острва у Јужном кинеском мору, али без било каквог знака могућег попуштања како би се пронашло дипломатско решење.

Ни америчка ни кинеска страна нису показале да би могле да промене своје чврсте ставове када су у питању кинески пројекти изградње вештачких острва у спорним водама Јужног кинеског мора, који забрињавају и САД и суседе Кине који полажу права на то подручје - Вијетнам, Малезија, Брунеј, Филипини и Тајван, преноси Бета.

Амерички државни секретар Џон Кери се другог дана посете Кини, у Пекингу састао са кинеским председником Си Ђинпингом, који ће на јесен посетити САД.

"По мом мишљењу, америчко-кинески односи су свеукупно остали стаблини", рекао је Си Ђинпинг и додао да се радује даљем развоју сарадње током његове посете САД.

Неслагње око изградње вештачких острва било је, међутим, очигледно током Керијевог боравка у Пекингу.

"Забринути смо због обима и напредовања у кинеској мелиорацији у Јужном кинеском мору", изјавио је Кери у суботу и позвао Кину да убрза преговоре с Асоцијацијом земаља Југоисточне Азије о том питању.

Циљ је, према његовим речима, смањити тензије и повећати изгледе за дипломатско решење.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји је на заједничкој конференцији за новинаре у суботу рекао да Кина, иако је спремна на преговоре, неће одустати од изградње острва које је у потпуности под суренитетом Кине.

"Кинеска страна је одлучна и непоколебљива у одлуци да брани свој суверенитет и територијални интегритет", рекао је Ванг Ји, истаквши да остаје непромењен став да су за проналажење решења потребни дијалог и преговори уз поштовање историјских чињеница и међународних норми.

Кина у Јужном кинеском мору ствара вештачка острва наношењем песка на коралне гребене на којима гради зграде, путеве и пристаништа. Пекинг тврди да је то кинеска територија и да су ти објетки за јавну употребу и за потребе кинеских рибара.

Ти пројекти су изазвали поморске сукобе, протесте у суседним земљама и озбиљне дипломатске спорове.

Вашингтон тврди да не заузима став по питању права на спорне воде, али инсистира да ти спорови буду решени преговорима. Поморска безбедност и приступ неким од најпрометнијих рута за трговачке бродове представља приоритет америчке националне безбедности, тврде у САД.

Америчка администрација тврди да Кина не може изградњом вештачких острва да произведе суверенитет у тим водама.

Кина негодује због мешања САД у регион и жели да појединачно преговара с чланциама АСЕАН-а, што те много мање земље сматрају да не би било праведно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи