Прекид ватре у Јемену од уторка

Министар спољних послова Саудијске Арабије Адел ал-Џубеир рекао је да ће хуманитарни прекид ватре у Јемену почети у уторак, али је нагласио да његов успех зависи искључиво од тога да ли ће га поштовати шиитски побуњеници, Хути које подржава Иран.

"Донели смо одлуку да прекид ватре почне у уторак 12. маја у 11 сати и да траје пет дана с могућношћу да буде продужен ако буде успешан", рекао је Џубеир на састанку министара заливских земаља у Паризу.

Он је, како преноси АФП, говорећи на конференцији за новинаре заједно с америчким државним секретаром Џоном Керијем, рекао да прекид ватре зависи од Хута и њихових савезника.

Он је рекао да је прекид ватре прилика за Хуте да покажу да брину о свом и јеменском народу.
Саудијска Арабија је упозорила у четвртак да су Хути прешли "црвену линију" гранатирајући насељену пограничну област Јемена.

Кери је рекао да прекид ватре значи да се Хути сагласе да неће бити бомбардовања, пуцања, покретања снага нити маневара да би се стекла војна предност, а не сме бити ни померања тешког наоружања.

Кери је рекао да има назнака да ће Хути пристати на прекид ватре и додао да је датум предложен како би Хути и други имали времена да издају наређење својим снагама на терену.

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом 26. марта је покренула ваздушну кампању да би спречила Хути побуњенике да заузму читаву територију Јемена.

Снаге лојалне одбеглом председнику Јемена Абедрабу Мансуру Хадију, међу којима су јединице војске и паравојне формације, већ неколико недеља се боре против Хути побуњеника у Адену, бившем Хадијевом упоришту пре него што је побегао у Ријад.

На стотине цивила је погинуло у ваздушним ударима и борбама од 26. маја а у Јемену је погоршана хуманитарна криза јер становништво оскудева у храни и гориву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи