Демонстрације солидарности од Њујорка до Денвера

Грађани широм САД, од Њујорка до Денвера, марширали су у знак протеста против полицијског насиља и расне дискриминације. У Балтимору су одржане велике мирне демонстрације, два дана после нереда који су избили јер је један црнац умро од повреда у полицијском притвору.

Демонстрације широм САД одржане су у знак солидарности са протестом у Балтимору, против расне дискриминације и прекомерног насиља полиције која је изазавала смрт Афроамеричанаца у Кливленду, Фергусону, Мисурију, Њујорку и другим градовима, у протеклих годину дана, јављају агенције, преноси Танјуг.

Њујоршка полиција је ухапсила више од 60 људи који су потествовали у више група кроз Менхетн, блокирајући саобраћај на неколико места.

Мањих протеста било је у Бостону, Хјустону, Фергусону, Мисурију, Вашингтону и Сиетлу, а неколико демонстраната ухапшено је у Денверу.

У Балтимору је распоређено 3.000 полицајаца и војника Националне гарде, пошто се на хиљаде демостраната мирно укпило испред зграде локалног парламента. Тај марш је протекао мирно, мада су у том граду пре два дана били најгори немири у последњих неколико деценија.

Протестовали су углавном млади црнци, који траже одговоре о судбини Фреди Греја који је умро од повреда које су му нанете у притвору. Међу демострантима је било много студената.

Полиција ће данас доставити своје закључке о том случају, а тужилац је навео да нема информација да ли ће они бити доступни јавност.

У Блатимору је 19 зграда и десетине аутомобила спаљено, опљачкане су продавнице, а 20 полицајаца је повређено у немирима од пре два дана.

Општој конфузији допринео је Вашингтон пост који је, позивајући се на полицијски документ, објавио речи затвореника који је превожен у полицијском комбију заједно са Грејом, да је чуо како Греј лупа о зидове возила, вероватно са циљем да повреди сам себе.

Тај затвореник није могао да га види, јер су били одвојени металном преградом. Греј је умро седам дана после хапшења, од тешких повреда у вратном делу кичме.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи