Читај ми!

Туск: Војна помоћ Украјини илузија

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је да ЕУ неће војно помоћи Украјини, зато што дипломатска настојања решења украјинске кризе немају алтернативу и апеловао је на све да се не залуђују заблудама и илузијама о војном решењу.

"Дипломатска настојања решавања кризе у Украјини данас немају алтернативу. ЕУ неће донети одлуку о другачијој врсти помоћи, рецимо војној, јер то није у њеној надлежности. На страну то што ЕУ није за то стварана, и што нема много ентузијаста таквог решења - непосредне војне подршке Украјини. Не замишљајмо заблуде и илузије", рекао је Туск за пољски Јавни сервис, преноси Бета.

Председник Европског савета подсетио је да се и друге земље које подржавају Украјину, између осталих САД и Канада, противе војном решењу и инсистирају на разговорима и дипломатији.

"Да ли су ефикасни? Сигурно је да нису довољно ефикасни, посебно са становишта Украјине. Заједно са санкцијама нису донели моменталне и потпуне ефекте, али с друге стране, заустављање најгоре фазе сукоба и тешких борби у Украјини сасвим сигурно су ефекат јединственог става ЕУ", рекао је Туск националној пољској телевизији.

Бивши пољски премијер додао је да то и није тако мало, а по Тусковим речима, и Русија је изненађена тиме што је Европа тако солидарна и јединствена у подршци Украјини.

Туск је потврдио да ће 70. годишњицу краја Другог светског рата славити на позив председника Пољске Броњислава Коморовског, заједно са шефовима држава Средње Европе, 7. маја у Гдањску, на полуострву Вестерплате, где је почео Други светски рат 1. септембра 1939. године.

"То је јако добра идеја председника Коморовског и других европских председника да се симболично покаже на врло симболичном месту какав је Гдањск да Европа данас мора гласно да каже да је тај рат почео и завршио се зато да никада више ниједна држава не посегне за оружјем као аргументом и насиљем против друге државе", рекао је председник ЕС Доналд Туск.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи