Читај ми!

"Њујорк тајмс": Руски хакери читали Обамине мејлове

Руски хакери, који су прошле године упали у компјутерски систем Беле куће, читали су и електронску пошту коју је слао и примао председник САД Барак Обама, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на изјаве америчких званичника. Ипак, како наводи лист, хакери нису упали у сервере који подржавају саобраћај порука са Обаминог "блекберија".

"Нема доказа да је хакован сам имејл налог председника, рекли су званичници из Беле куће. Ипак, чињеница да су хакери дошли до дела комуникације Барака Обаме је била једна од најстроже чуваних сазнања истраге званичних органа", наводи се у тексту, а пренела је агенција АФП.

Како наводи Танјуг, почетком априла су званичници америчке администрације признали да је крајем 2014. године дошло до сајбер упада хакера, али нису желели да потврде наводе медија да иза тог хакерског напада стоје Руси.

Тај упад хакера је, међутим, био "далеко већи и даје много више разлога за забринутост" него што је власт јавно признала, навео је "Њујорк тајмс", цитирајући америчке званичнике који су упућени у резултате истраге.

Званичници претпостављају да су хакери били повезани, или су чак радили за званичну Москву.

Хакери, који су упали и у компјутерски систем Стејт дипартмента, успели су да приступе имејл архивама људи унутар Беле куће, а могуће и неких изван, са којима Обама редовно комуницира, открио је "Њујорк тајмс".

Управо су преко тих налога хакери дошли до мејлова које је председник САД слао и примао, пише амерички лист, додајући како се ипак чини да хакери нису упали у сервере који подржавају саобраћај порука са Обаминог "блекберија".

Није познато колико су Обаминих мејлова хакери прочитали, наводи "Тајмс", додајући како се ипак чини да имејл налог Обаме није хакован.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи