Читај ми!

Земљотрес у Непалу, више од 2.500 мртвих

Број жртава разорног земљотреса у Непалу расте из сата у сат, јер је много оних који су заробљени под рушевинама. Према последњим информацијама, погинуло је више од 2.500 особа, а повређено око 5.936 људи. Државе света и међународне организације притекле су у помоћ унесрећенима. Срби који се тренутно налазе у Непалу су добро, каже амбасадор Србије у Индији Владимир Марић.

Страхује се да би број жртава могао да буде још већи јер спасиоци нису стигли до многих мањих места и села са којима су везе у прекиду.

У саопштењу Министарства унутрашњих послова наводи се да је земљотрес чији је епицентар био између Катмандуа и Пухаре, нанео штету у 30 од 75 региона у Непалу, а посао спасиоцима отежава то што је доста путева уништено или веома оштећено. 

Олујне кише с грмљавином могле би да изазову клизишта и поплаве, а невреме би могло да се задржи у Непалу све до 28. априла, нарочито у источним областима и главном граду Катмандуу, као и у источним и североисточним индијским државама.

Снажни накнадни потрес јачине 6,7 јединица по Рихтеру, који се осетио се у целом Непалу, погодио је Катманду.

Људи су у паници истрчали на улице, као и у Индији, где су се у Њу Делхију затресле зграде, пренеле су агенције.

Према најновијим подацима, у земљотресу које је погодио Напал погинуло је укупно 2.430 људи, од којих 60 у суседним земљама.

У непалској престоници Катмандуу живот је изгубила 721 особа.

Међу погинулима је и 17 планинара који су настрадали у лавини подстакнутој земљотресом, која је прекрила њихов камп у подножју Монт Евереста.

Једини планинар који је погинуо у лавини и који је идентификован је извршни директор компаније "Гугл" Ден Фрединбург.

Међународни експертски тим Уједињених нација, оценио ја да је земљотресом, на неки начин, погођено најмање 6,6 милиона становника Непала.

У међувремену, поглавар римокатоличке цркве папа Фрања молио се на ватиканском тргу Светог Петра за жртве катастрофалног земљотреса који је погодио Непал и околину и позвао све земље да помогну преживелима.

Поручио је да се моли за жртве, повређене и све оне који страдају у овој несрећи и затражио за њих неопходну помоћ, подршку и солидарност , преноси АП.

Индија је међу првим државама из које су стигле 43 тоне помоћи и близу 200 спасилаца.

У зону земљотреса послат је амерички тим за борбу против природних катастрофа, а одобрено је и почетних милион долара помоћи за најхитније потребе.

Подршку и помоћ су најавиле и Британија и Шпанија, а Норвешка обећава три и по милиона евра за отклањање штете. Британски премијер Дејвид Камерон истиче да ће Британија учинити све да помогне онима које је задесио земљотрес. Помоћ и медицинске раднике шаље и Израел.

Земљотрес који је у суботу погодио Непал, најгори је који је погодио ту сиромашну јужноазијску државу у последњих 80 година.

Уништени су велики делови Катмандуа, а потрес се значајно осетио и у деловима Индије, Бангладеша, Тибета и Пакистана.

Већина делова Катмандуа била је без струје и воде данас, али је аеродром отворен и први авиони почели су да допремају хуманитарну помоћ.

Болнице у Катмандуу су препуне, и недостаје им лекова и опреме, као и места за одлагање тела, саопштиле су Уједињене нације.

Државне и приватне школе су претворене у склоништа.

Долина Катманду налази се на листи Светске културне баштине Унеска.

У земљотресу су уништени бројни историјски локалитети, а директорка агенције УН за културу Ирина Бокова саопштила је да је Унеско спреман да помогне у њиховој обнови.

Према подацима Америчког геолошког завода земљотрес од 7,8 јединица по Рихтеру јуче је погодио Ламџунг, око 80 километара северозападно од Катмандуа, на дубини од само 11 километара.

Европска комисија издвојила је три милиона евра за хитну помоћ Непалу.

Наводи да је ова помоћ намењена за обезбеђивање воде, лекова, склоништа и телекомуникације у најугроженијим областима.

"Мобилисао сам сва средстава да би се хитно помогло преживелима и властима после ове трагедије. Најпотребнији су медицински тимови и најнеопходније потрепштине. Позивам све земље чланице ЕУ да се придруже координисаној европској акцији", изјавио је европски комесар задужен за хуманитарну помоћ Христос Стилијанидес.

Aктивиран је Механизам ЕУ за цивилну заштиту, а земље чланице, међу којима Белгија, Финска, Немачка, Грчка, Холандија, Пољска и Шведска су већ понудиле помоћ у виду слања тимова за потрагу и спасавање, систем за пречишћавање воде, као и техничку подршку.

И остале чланице су изразиле спремност да помогну, додаје се у саопштењу Европске комисије.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи