Опозициона Партија центар води на изборима у Финској

Финска опозициона Партија центар води на парламентарним изборима испред партија досадашње владајуће коалиције деснице и левице, показали су први делимични резултати.

Фински премијер Александер Стуб признао је победу опозиционе Партије центар у изјави за јавну телевизију и упутио јој честитке, сат и по по затварању биралишта, док је вођа Партије центар Јуха Сипиле изразио задовољство али још није желео да прогласи победу.

На основу резултата гласова оних који су гласали унапред од 8. до 14. априла Партија центар добила је 23,2 одсто гласова. Према пројекцији јавне телевизије YLE, то јој даје 51 место од 200 у финском арламенту, преноси Бета.

Друга по јачини партија биће, према прелиминарним резултатима, Социјалдемократска партија која ће добити 39 места у парламенту, испред конзервативаца премијера Александра Стуба са 37 места.

Опозициона евроскептична десница, Партија Финаца (претходно позната као Прави Финци), није успела у амбицији да буде друга странка по снази, и према пројекцијама имаће 32 места.

Уколико се потврди победа Партије центар, премијер ће постати 53-годишњи Јуха Сипиле, бивши бизнисмен који је ушао у политику као посланик 2011. године. Он ће наследити Александра Стуба из Националне коалиционе партије.

Сипиле је изјавио за телевизију да је веома задовољан резултатима и да би, ако се потврде, то значило да је његова странка добила око седам одсто гласова више него на претходним изборима, али није желео да прогласи победу.

"Још не. Песимиста сам и стога не желим да будем разочаран", рекао је он.

Бирачи су казнили владу која није умела да одговори на економску кризу у овој земљи, чланици еврозоне од пре три године, оценила је агенција Франс прес.

Састав будуће владајуће коалиције ће се разматрати у наредним недељама.

Од 4,5 милиона бирача позваних да изаберу 200 посланика за четворогодишњи мандат, 1,3 милиона Финаца је унапред гласало од 8. до 14. априла, саопштило је финско Министарство правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи