Читај ми!

Хапшење због насиља према странцима у Јужној Африци

Више од 300 људи ухапшено је у Јужној Африци због насиља према имигрантима из других делова Африке.

Јужноафрички министар унутрашњих послова Малуси Гигаба је упозорио одговорне за насиље да ће се наћи на пуном удару закона, преноси Танјуг.

Најмање шест људи убијено је у протекле две седмице у таласу насиља према странцима, преноси Би-Би-Си.

"Све се чини како би био поново успостављен ред и мир", додао је министар и рекао да ће влада применити законе и неће оклевати да делује одлучно и брзо.

Јужноафрички председник Џејкоб Зума је, након најновијих аката насиља против странаца, јуче посетио избеглички камп у Дурбану, где се обратио имигрантима који су ту потражили спас.

Зума је истакао да је насиље против странаца у нескладу с јужноафричким вредностима, јер "већина Јужноафриканаца воли мир и добре односе са својом браћом и сестрама с (афричког) континента".

Председник Зума је обећао да ће учинити крај насиљу против странаца, преноси Би Би Си.

Имигранти, углавном из других афричких држава и Азије, масовно су се досељавали у Јужну Африку након што је 1994. окончана власт тамошње беле мањине.

Многи Јужноафриканци,  међутим, оптужују досељенике да домаћем становништву "отимају" радна места. Незапосленост у Јужној Африци, иначе, достиже 24 одсто.

Власти Зимбабвеа, Малавија и Мозамбика су ових дана најавиле планове да евакуишу своје држављане из Јужне Африке.

Неколико хиљада странаца је, иначе, напустило своје домове и нашло уточиште у импровизованим камповима, а јужноафричка полиција је ухапсила 150 особа због кршења јавног реда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи