Читај ми!

Израел обележава Дан холокауста

У Израелу почела званична церемонија обележавања Дана сећања на холокауст у Меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму, непуних 70 година након окончања Другог светског рата. Вечерашњом церемонијом почеле су комеморације које ће трајати 24 сата.

Обраћајући се окупљенима, израелски премијер Бењамин Нетанијаху се осврнуо на оквирни споразум постигнут недавно између Ирана и светских сила о нуклеарној активности те земље, преноси Танјуг.

"Тај лош споразум с Ираном показује да лекција из историје није интернационализована пред иранском агресивним активношћу," истакао је Нетанијаху.

Према његвоим речима, Запад одустаје, уместо да захтева значајно растурање иранске нуклеарне способности и услов за дизање санкција.

"Силе се повлаче, оне остављају Иран с нуклеарном способношћу и чак дозвољавају да их шири у будућности без обзира на његове активности на Блиском истоку, сматра Нетанијаху.

"Суочени са замором и слабошћу ми ћемо стајати силовито колико год можемо.Поред оних који одбијају да разумеју наш став, има многих који се с нама идентификују. Али чак и да смо приморани да стојимо сами, нећемо се плашити - у сваком сценарију, у свакој ситуацији, ми ћемо сачувати наше право, сачуваћемо нашу способност и одлучност да се бранимо", поручио је Нетанијаху.

Како је рекао Нетанијаху, Јевреји су пре 70 година били нација беспомоћних избеглица, док данас могу да се бране. "Одлучни смо да осигурано насу егзистенцију и будућност", додао је израелски премијер.

Наша је дужност да се боримо против оних који желе да нас униште. Нећемо дозволити да држава Израел постане пролазна епизода у историји нашег народа", закључио је Нетанијаху.

Вечерашњом церемонијом почеле су комеморације које ће трајати 24 сата.

Нацисти и њихови сарадници убили су шест милиона Јевреја у холокаусту, што је трећина броја Јевреја у свету, наводи Асошијетед прес.

Дан холокауста је један од најтужнијих дана у израелском календару. Ресторани кафеи и места за забаву су затворени, а радио и ТВ програми су посвећени скоро у потпуности документарним емисијама о холокаусту и интервјууима са преживелима.

Сутра ујутру ће се сирене огласити широм земље да означе двоминутно ћутање. Пешаци ће застати у ходу, возачи ће изаћи из својих аутомобила и стати на путевима погнутих глава.

"Нећемо попустити пред претњама, нећемо попустити пред срамотним декларацијама за уништење јеврејског народа и такође - ми се не плашимо, " рекао је Ривлин, додавши поруку преживелима: " На нашем ужасном путовању били сте ватрени стуб који нас је водио напред. Ви који сте нашли снагу да се издигнете над пепелом и пећима, научили сте нас да изабаремо живот".

У Израелу данас живи 189.000 преживелих у холокаусту, од којих око 45.000 живи у сиромаштву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи