Читај ми!

Москва: Нисмо нарушили британски ваздушни простор

Представник руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков рекао је да два руска стратешка бомбардера "ту-95МС" нису нарушила британски ваздушни простор када су патролирали изнад Атлантског океана.

Према његовим речима, руски бомбардери су летели изнад неутралних вода Баренцовог и Норвешког мора и Атлантског океана, а посаде су ту мисију завршиле јуче.

Конашенков је рекао да је лет бомбардера "ту-95МС" трајао 15 сати, да их је у ваздуху горивом снабдео авион Иљушин "ил-78" и да су у пратњи била и два авиона руских ваздухопловних снага "миг-31", преноси Танјуг.

"У појединим деловима руте лета, бомбардере су пратили и британски авиони 'тајфун' и дански Ф-16", додао је Конашенков а пренела руска агенција Тас.

Игор Конашенков је рекао да су руски авиони извели предвиђене летове у близини Британије и да нису угрозили њен ваздушни простор.

"Наше летелице су деловале у потпуном складу с међународним прописима и нису ништа нарушиле. Они кажу пресретање, а ми кажемо пратња. То је нормална пракса у свету".

"Наши авиони нису нарушили никаква правила. Њима су се само придружили британски авиони који су их испратили и одлетели назад", рекао јеКонашенков за руски радио Служба новости.

Британија је саопштила јуче да је послала борбене авионе "тајфун" из војне базе Лосимаут у Северној Шкотској, ради пресретања два руска бомбардера која су се нашла у близини њеног ваздушног простора, објавио је портпарол британског Министарства одбране.

Бродови британске морнарице су неколико часова раније пријавили како прате три руска брода, укључујући и један разарач, који су ушли у Ламанш (којег Британци називају Енглески канал), пренео је АФП.

Према саопштењу руског министарства одбране, бродови су били на путу у Северни Атлантик где ће узети учешће "у вежби одбране од ваздушних и подморничких напада".

Број полетања јапанских авиона на нивоу из Хладног рата

Да је ситуација у међународном ваздушном простору напета потврђује и то што је Јапан саопштио да је број полетања јапанских борбених авиона због узбуне достигао ниво незабележен још од периода хладног рата пре три деценије с обзиром на присуство руских бомбардера на северним областима и кинеске ловце на јужном делу јапанског неба, јавио је Ројтерс.

У периоду од годину дана, а на дан 31. март, јапански авиони су узлетели 944 пута, што је 16 одсто више него ли у претходном, саопштиле су јапанске Снаге за одбрану, преноси Танјуг.

Представник СДФ је на конференцији за новинаре саопштио је да је реч о значајном повећању таквих ситуација а није директно споменуо руске и кинеске војне активности, наводи британска агенција.

Руски бомбардери и патролни авиони често улазе у јапански ваздушни простор у близини северног јапанског острва Хокаида и у близини четири мања острва на која право полажу и Јапан и Русија, подсетио је Ројтерс.

Управо због тог територијалног спора, две земље нису закључиле званичан мировни споразум. Руски авиони, наводи британска агенција, обично лете кружним рутама око јапанског архипелага.

Кинески авиони су сконцентрисани на Источно кинеско море, у близини спорних ненасељених острваца Сенкаку (Кинези их зову Диаоју) у близини Тајвана.

Представник СДФ је рекао да је прошле године повећан број кинеских авиона прелетао јапански ваздушни простор.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи