Читај ми!

Ердоган: Осуђујем и упозоравам папу

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да осуђује папу Фрању зато што је злочин над Јерменима, који се догодио пре 100 година за време Османског царства, назвао "првим геноцидом 20. века" и што је од међународне заједнице затражио да тај злочин призна као геноцид.

Ердоган је изјавио да "осуђује и упозорава" папу да не учини "такву грешку поново", пренео је АП.

Ердоган је још једном затражио да историчари покрену заједничку студију која би омогућила да се утврде чињенице о догађајима између 1915. и 1917. године, преноси Танјуг.

Папа Фрања је у недељу поводом обележавања 100. годишњице злочина над Јерменима у Османском царству, говорећи о том догађају употребио реч "геноцид", што би, према оцени страних медија, могло озбиљно да наруши дипломатске односе Ватикана и Турске.

"Током прошлог века, људска раса је доживела три огромне трагедије без преседана. Прва, коју већина сматра првим геноцидом 20. века, погодила је јерменски народ", рекао је папа Фрања током мисе у Базилици Светог Петра, цитирајући саопштење из 2000. које су потписали папа Јован Павле Други и јерменски патријарх.

Многи историчари описују смрт више од милион Јермена у Османском царству "првим геноцидом 20. века", али званична Анкара одлучно негира те оптужбе.

Јермени тврде да је чак 1,5 милиона припадника тог народа убијено између 1915. и 1917. године, током распада Османског царства, и дуго су радили на томе да међународна заједница то назове геноцидом.

Турска одбацује оптужбе за тај злочин и тврди да је у грађанском сукобу кад су се Јермени побунили против Отоманског царства и стали на страну руских трупа, погинуло између 300.000 и 500.000 Јермена и исто толико Турака.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи