Читај ми!

Ел Шабаб поново прети Кенији

Припадници сомалске исламистичке терористичке групе Ел Шабаб запретили су новим нападима у Кенији. Исламиста Мухамед Мухамуд, бивши учитељ, означен је за организатора масакра на универзитету у Гариси у коме је убијено 148 студената.

Ел Шабаб наводи да никакве безбедносне и сугурносне мере неће моћи да гарантују безбедност Кенији. Као ни да те сигурносне мере неће моћи да осујете други напад, или спрече проливање крви која се дешава у градовима, преноси Танјуг.

У поруци упућеној кенијској јавности, екстремисти су најавили да ће водити дуготрајан и немилосрдан рат и да ће кенијски градови пливати у крви, јавља Ројтерс.

Министар унутрашњих послове Кеније Јозеф Нкаисери наоди да је напад на "Гарису" био најкрвавији у Кенији још од 1998, када је нападнута америчка амбасада у Најробију.

Кенија је понудила награду од 200 милиона шилинга (215.000 долара) за информацију која би довела до хапшења Мухамеда Мухамуда, човека који је први на листи тражених поводом напада на универзитетски кампус.

Министарство је објавило слику Мухамуда на свом званичном Твитер налогу, упућујући особе које су га виделе да се обрате полицији на приложене бројеве телефона, а Мохамудове слике су се појавиле и на постерима, где је приказан као мршав мушкарац, кратке браде.

Познат по надимку Куно, Дулијадин или Гамадхере, припадник сомалијске екстремистичке групе Ел Шабаб, такође је тражен у вези са низом убистава на североистоку Кеније.

Мухамуд је кенијски држављанин и етнички Сомалијац - попут два милиона Кенијаца, односно шест одсто популације.

Ова мањина већином живи на сиромашном североистоку земље, где је Гариса један од највећих градова.

Иако Мухамуд није лично учествовао у нападу у Гариси, студенти који су преживели масакр, описују нападаче као људе налик њему, који добро говоре свахили, језик у Кенији.

Извори из кенијске полиције наводе да је он предавао у једној медреси у Гариси, али да је касније пригрлио радикални ислам и да је прешао границу у јужну Сомалију где се придружио Унији исламских судова, претечи Ел Шабаба.

У међувремену, пет особа је ухапшено због напада на колеџ "Гариса" у североисточној Кенији, у којем је погинуло 148 особа. Други детаљи о хапшењима нису објављени, јавља "Ројтерс".

 Савет безбедности Уједињених нација осудио је јуче терористички напад у којем је убијено скоро 150 младих на колеџу у североисточној Кенији и позвао да се починиоци изведену пред лице правде, подсећа Танјуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи