Читај ми!

Удес “Џерманвингса“ убиство с предумишљајем?

Истражитељи нашли и другу "црну кутију" из авиона "Џерманвингса" који је пао у француским Алпима. Немачки тужиоци кажу да је копилот Андреас Лубиц проучавао методе самоубиства и обезбеђење врата пилотске кабине. Његове претраге на интернету указују на то да је планирао да сруши авион, каже европски званичник упућен у истрагу.

Немачки тужиоци су саопштили да је Андреас Лубиц проучавао методе самоубиства само неколико дана пре но што се у француским Алпима срушио авион "Џерманвингса", преноси Танјуг.

Тужиоци су навели да су истражитељи нашли таблет-рачунар у његовом стану и да могу да реконструишу његове претраге на интернету од 16. до 23. марта.

Портпарол Тужилаштва Ралф Херенбрик саопштио је да је Лубиц у интернет претрази користио речи попут "медицински третман" и "самоубилачке методе".

Најмање током једног дана, копилот је претраживао интернет укуцавши појмове "врата кокпита" и проверавао како су обезбеђена.

Иако још увек има много нејасноћа око утврђивања Лубицове кривице, откриће о његовом претраживању на интернету указује на то да је планирао да сруши авион, рекао је европски званичник који је упознат са детаљима истраге, јавља Си-Ен-Ен.

Додао је да такво понашање копилота указује на "убиство с предумишљајем", а као доказ за то могао би да послужи таблет до којег су дошли истражитељи.

Ако се испостави да је Андреас Лубиц претраживао начине како да врата у кокпиту остану закључана и како да осигура да пилот не може да се врати унутра, онда би то обезбедило доказе да се ради о убиству с предоумишљајем, за разлику од убиства из нехата на које наводи истрага.

Идентификовано свих 150 жртава

Француски истражитељи су, како је саопштено, идентификовали делове тела свих 150 путника и чланова посаде авиона који се срушио 24. марта.

Пронађена су укупно 2.854 дела тела, саопштио је марсејски тужилац Брис Робен, додајући да ће бити потребно доста времена да се повежу ти делови са узорцима ДНК које су дали чланови породица погинулих, преноси АП.

Робен је такође изнео детаље о другој "црној кутији", за коју је саопштено да је пронађена у току дана. Њу је један жандарм пронашао у јарузи која је већ у неколико махова била претражена.

Подаци о лету регистровани на њој су веома нејасни, као да је била запаљена, али је могуће да ипак буду употребљиви, напомиње Робен.

Судећи по подацима из прве "црне кутије", која је нађена на месту катастрофе, пад авиона изазвао је намерно копилот Андреас Лубиц.

Истражитељи такође испитују мобилне телефоне нађене међу остацима срушеног авиона, како би нашли доказе за оно што се десило.

Марсејски тужилац Брис Робен каже да је на месту несреће нађено 40 "веома, веома оштећених" мобилних телефона, не коментаришући писање француског Пари мача и немачког Билда како су сачувана сведочанства о последњим тренуцима пред пад авиона. 

Француски и немачки медији су јуче објавили да су дошли до мобилног телефона којим је снимљен видео последњих минута пред пад. На снимку се види конфузија у путничкој кабини и чују крици и молитве путника у авиону који се  руши.

Немачка авио-компанија "Луфтханза", власница "Џерманвингса", потврдила је у уторак да је пре шест година знала да је Aндреас Лубиц имао тешку депресивну епизоду пре него што је завршио обуку у њиховој школи летења, али да је од тада пролазио све њихове здравствене провере, јавља Бета.

"Луфтханза" је саопштила да је Лубиц пријавио летачкој школи 2009. да има депресију, због које је накратко прекинуо обуку.

Портпаролка "Џерманвингса", где је Лубиц почео да ради у септембру 2013, изјавила је да нису знали за ту депресивну епизоду када је то знала "Луфтханза".

Авион "ербас А-320" срушио се 24. марта у Алпима на југу Француске, 100 километара северно од Нице, док је летео из Барселоне у Диселдорф. У несрећи је живот изгубило свих 144 путника и шест чланова посаде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи