Читај ми!

Путин продужио попуст Украјини за гас

Руски председник Владимир Путин сложио се са захтевом да се Украјини продужи попуст за гас до краја јуна.

Раније данас, шеф "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је да је та компанија затражила од Владе да се Украјини продужи тромесечни попуст за гас, преноси Раша тудеј.

Кијев тренутно дугује скоро две и по милијарде долара за већ испоручени гас укључујући и пенале.

У првом кварталу 2015, Украјина је дужна да плати 329 долара за хиљаду кубика руског гаса. Такозвани "зимски пакет", који укључује 100 долара попуста на сваких хиљаду кубика, истиче данас.

На округлом столу који је организовала агенција Тас, поводом 15 година од првог избора Путина за председника Русије, његов портпарол Дмитриј Песков рекао је да се Путин никада не плаши да преузме одговорност и настоји да не пропусти указану прилику.

"Таква врста одговорности је нешто чега се Путин не плаши да предузме", рекао је Песков и додао да је Путин свестан да сноси велику одговорност за ситуацију у својој земљи, а народ му верује и у време криза је све јединственији, преноси Танјуг.

"Народ полаже наде у Путина и спреман је да заједно с њим ради на превладавању ситуације", рекао је Песков.

Према његовим речима, постоје покушаји да се Путин демонизује.

"Уколико неки вођа наше земље настоји да промовише интересе наше земље, што се више залаже за права Русије на међународној сцени, све више се покушава његова демонизација", подсетио је Песков на речи које је својевремено изговорио сам Путин.

Песков је истакао да су после периода од 15 година, колико је Путин на власти, поједини светски лидери навикли на чињеницу да Москва чврсто брани своје националне интересе.

"У последњих 15 година, створена је генерација младих који не памте назадовање Совјетског Савеза 70-их и 80-их година, ужасе 90-их година, и они су сада генерација Владимира Путина. Већина тих људи себе налази у Русији, они знају шта треба да раде, они су спремни да раде и они се консолидују око Путина. То статистички подаци показују", истакао је Песков.

"С друге стране, појавила се група светских лидера који не знају за Русију без Путина и који су почели да разумевају да Русија чврсто брани своје интересе", рекао је портпарол руског председника.

Песков сматра значајним да се свеобухватно простудира и дискутује о Путинових 15 година на челу власти.

"Тема је једноставна, али изгледа изузетно значајна – 15 година откако је Путин изабран за председника. Датум је превише значајан да би прошао без дискусија, јер без разумевања тога шта је Путин остварио, а шта није, и тога шта се десило Русији и свету у том периоду, изузетно је значајно да с поверењем гледамо у будућност", рекао је Песков.

ФОМ: Путинова популарност увек изнад 50 одсто

На округлом столу говорио је и Александар Ослон, директор агенције за испитивање јавног мњења ФОМ, који је рекао да је популарност Владимира Путина откако је први пут преузео кормило државе, увек била виша од 50 одсто, а највећа након поновног уједињења Крима са Русијом.

Ослон је рекао да су резултати добијени на основу недељних анкета током протеклих 15 година, а испитаници су одговарали на питање за кога би гласали на председничким изборима у случају да се одржавају у недељу.

Рејтинг популарности Путина у изборној кампањи 2000. године био је 47 одсто, а 22. марта ове године, Путин је добио гласове 75 одсто Руса.

Према ФОМ-у, Путинова популарност је била на врхунцу након прихватања Крима у састав Русије 2014. године. У тренутку када је одлука о томе донета, Путинова популарност је износила 50 одсто. У наредних 12 месеци, од уласка Крима у Русију, Путинова популарност је стално расла и 22. марта достигла 75 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи