Читај ми!

Пољска оптужује руске контролоре за погибију Качињског

Војно тужилаштво Пољске оптужује двојицу руских контролора летења због њиховог доприноса удесу авиона из 2010. у Русији, када су погинули председник Пољске Лех Качињски и 95 других државних званичника и појединаца. Русија: Контрола лета није нарушила ниједну процедуру.

Регионални тужилац пуковник Иренеуш Селаг рекао је да су војни истражни органи затражили од руске стране да им омогући испитивање двојице контролора који су комуницирали с председничким авионом који је покушавао да при слабој видљивости слети на аеродром у Смоленску а срушио се у његовој близини, преноси Танјуг.

Селаг је рекао да пољски тужиоци оптужују једног контролора да је директно одговоран за удес, а да други сноси одговорност индиректно, пренео је АП.

"Један од њих двојице је створио ситуацију моменталне опасности у ваздуху. Други је оптужен за ненамерно деловање које је довело до катастрофе", пренео је Тас, додајући да је тужилаштво Пољске 24. марта издало наредбу да се подигне кривична оптужница против двојице руских држављана који су били део групе контролора летења.

Данашње саопштење дошло је у тренутку када су пољско-руски односи напети због сукоба у суседној Украјини између владиних снага и проруских побуњеника, наводи АП.

Руски истражни органи нису установили никакво кршење правила контроле лета када се 2010. године код руског града Смоленска срушио авион у којем су погинули председник Пољске Лех Качињски, његова супруга и још 94 путника, саопштио је руски Истражни одбор.

"Истражни одбор наставља свој рад у том случају који је започет после катастрофе", рекао је Владимир Маркин.

Подаци које имамо нису показали да је контрола лета нарушила ниједно правило", а контролори су реаговали благовремено, додао је он, а пренео Тас.

"Они су радили строго поштујући процедуру као и међународна правила", рекао је Маркин, коментаришући саопштење војног тужилаштва Пољске у којем се оптужују двојица руских контролора летења да су доптинели удесу авиона 2010. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи