Читај ми!

Масакр у Паризу, 12 мртвих, предао се један од нападача

Десет новинара и два полицајца убијена у нападу на седиште сатиричног листа "Шарли ебдо". Најмлађи од тројице нападача се предао полицији. Потера за двојицом "војника" се наставља.

03.00 - Најмлађи од тројице нападача, предао се полицији у Шарлевилу пошто је видео своје име на друштвеним мрежама, пише Фигаро.  Потера за двојицом "војника", како их зове француска штампа, се наставља.

01.31 - Полицијске акције у Ремсу и Шарлевилу без резултата, јављају француски медији. Француска расписала међународне потернице за тројицом наводних убица. Један од нападача заборавио документе у аутомобилу.

00.40 - Француски специјалци претражују две локације у Ремсу, где се, наводно, крије један од учесника напада на Шарли ебдо. У град је стигло тридесетак полицијских возила, јавља локални Л`Арденис.

23.25 - У току акција антитерористичких јединица у Ремсу, јавља АФП.

22.00 - Тројица нападача су лоцирана у једном париском предграђу, јавља Либерасион

21.15 - Идентификовани нападачи - реч је о тројици мушкараца старости 18, 34 и 32 године. Двојица тридесетогодишњака су француски држављани, браћа Саид и Шериф К. Националност најмлађег нападача Хамида М. није позната, јавља Метроњуз.

20.35 - У Француској ће у четвртак бити Дан жалости, рекао председник Франсоа Оланд у телевизијском обраћању.

19.40 - На почетку своје убилачке мисије, терористи су промашили улаз редакције Шарли ебдоа. Прва жртва је био радник одржавања који им је претходно рекао да је улаз редакције двоје врата ниже, наводи агенција Блумберг.

18.40 - Члан Исламске државе похвалио напад на Шарли ебдо истакавши да је то освета за вређање ислама.

18.00 - Председник Србије Томислав Николић упутио телеграм саучешћа председнику Француске Франсоа Оланду.

16.00 - Нападачи су у северном делу Париза оставили "црни ситроен", украли сиви "рено клио" и "форд транзит" у којима су побегли, пише Паризијен.

15.20 - Три нападача су учествовала у нападу на Шарли ебдо, саопштио је министар полиције Бернар Казнев, преноси АФП.

15.15 - Нападачи на Шарли ебдо деловали су вешто и смирено, што је обележје напредне војне обуке, пише британски Телеграф.

14.45 - Пронађен аутомобил који су користили нападачи у улици Мо, у 19. арондисману, јавља Паризијен.

13.20 - Француска полиција саопштила да је убијено 12 особа, међу којима су и два полицајца, јавља Ројтерс.

13.10 - Влада подигла ниво националне безбедности у Паризу на највиши степен.

12.55 - Нема сумње да је у питању терористички напад, каже председник Француске Франсоа Оланд, преноси Ројтерс.

Маскирани нападачи наоружани аутоматским пушкама упали су у редакцију листа Шарли ебдо вичући "Алах акбар!" (Бог је велики) и "Осветили смо пророка!", и отворили паљбу. Према извештајима неких медија, нападачи су имали и ракетни бацач.

Двојица мушкараца упала су нешто пре поднева на редакцијски састанак и хладнокрвно убила присутне, међу којима је био и полицајац који је чувао уредника листа. Спасила се једна особа, која је успела да се сакрије испод стола кад је чула да су двојица мушкараца викнула "Осветили смо пророка". 

Након тога, нападачи су се сукобили са полицијом која је већ стигла на место напада. Маскирани терористи су, одлазећи из редакције листа, ранили једног полицајца а потом га убили. Затим су ускочили у возило које их је чекало и бежећи оборили једног пешака.

На полицијским аутомобилима, фасадама и излозима виде се рупе од метака.

Представник полиције Роко Контенто описао је место напада као "кланицу".

Екстремистичка Исламска држава запретила је Француској нападима, а петнаестак минута пре пуцњаве, часопис је преко Твитера објавио карикатуру лидера Исламске државе, Абу Бакра ел Багдадија.

У пуцњави је убијено дванаест особа, осам особа је рањено, од којих је четворо у критичном стању, рекао је француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев.

Адвокат магазина Ришар Малка навео је да су међу 12 убијених главни уредник Стефан Шарбоније, звани Шарб, и још тројица карикатуриста познатих у целој Француској као Каби, Тињус и Волински, пренела је агенција Франс прес.

Влада у Паризу је саопштила да је ниво националне безбедности у Паризу повишен на највиши степен, што значи да је проглашена узбуна због напада.

На лицу места председник Француске Франсоа Оланд оценио је да је смртоносни напад на редакцију терористички напад и да је у протеклим недељама осујећено неколико других терористичких напада, преноси АП.

Истакао је да ће они који су одговорни за тај злочин бити приведени правди.

"Нико не сме да нападне слободу. У шоку смо и сада морамо да покажемо колико смо уједињени. Полиција трага за нападачима и пронаћи ће их. Тражићемо их све док их не нађемо", рекао је Оланд испред зграде у којој се налази редакција листа Шарли ебдо.

Председник Француске је истакао да је широм Француске безбедност подигнута на виши ниво и најавио хитан састанак највиших државних званичника.

Шарли ебдо је више пута објављивао провокативне карикатуре, а медији подсећају да је у редакцији листа 2011. године био подметнут пожар, после најаве да ће у штампу бити пуштен број под називом "Шарија ебдо", с "Мухамедом као главним и одговорним уредником".

Цео свет осуђује напад

Арапска лига је осудила данашњи напад на редакцију листа Шарли ебдо, као и Египат, који га је назвао кривичним делом.

Турски министар спољних послова Mевлут Чавушоглу рекао је да његова земља осуђује тероризам без обзира на то одакле долази и у ком је облику, и подсетио да Турска већ дуже време упозорава на опасност од терориста.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер осудио је напад називајући га "недопустивим, варварским чином". Висока представница ЕУ Федерика Могерини истакла је да је слобода штампе основно право и да Унија неће дозволити да та дела ослабе њене вредности.

Генерални секретар УН Бан Кимун изразио је огорченост због терористичког напада, који је окарактерисао као ужасан и хладнокрван злочин који се не може ничим оправдати, јавио је Ројтерс.

"Намера овог ужасног напада је да изазове поделе", рекао је Бан новинарима и додао да "не смемо упасти у ту замку".

Ивица Дачић, председавајући ОЕБС-у и српски министар спољних послова, осудио је заједно са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером терористички напад, рекавши да је реч о нападу на слободу изражавања.

"Ја сам шокиран вестима о нападу на редакцију 'Шарли ебдоа' у Паризу у коме је убијено и рањено много људи. Насиље над новинарима је неприхватљиво и требало би да буде третирано као напад на друштво у целини. Тероризам у било ком облику никада се не може толерисати или оправдати", поручио је Дачић.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, преко Твитера, упутио изразе солидарности Француској и оценио да је реч о гнусном нападу на медијске слободе.

Истовремено, нападе је осудио и шеф дипломатије председавајуће Летоније Едгарс Ринкевичс.

Амерички председник Барак Обама понудио је помоћ САД у потери за терористима одговорним за ужасни напад. Обама је у саопштењу осудио пуцњаву и додао да су његове мисли и молитве уз француски народ који је назвао "најстаријим савезником Америке", преноси АП.

"Француска и велики Париз где се овај језиви напад догодио нуде свету безвременски пример који ће трајати много дуже од визија ових убица пуних мржње", навео је Обама у саопштењу.

Председник Русије Владимир Путин упутио је саучешће жртвама напада и осудио све облике тероризма, објавио је његов портпарол Дмитриј Песков, пренео је Тас.

Немачка канцеларка Ангела Меркел такође је осудила напад и поручила да је у питању напад на слободу говора и слободу штампе.

Британски премијер Дејвид Камерон осудио је "одвратни" терористички чин и изразио солидарност са Француском. "Убиства почињена у Паризу су гнусна. Ми стојимо уз француски народ у борби притив тероризма и у одбрани слободе штампе", навео је Камерон на свом Твитер налогу.

Италијански премијер Матео Ренци оштро је осудио напад на Шарли ебдо, као и Ватикан и представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић.

Напад је осудило и Удружење новинара Србије, које је упутило поруку солидарности француским новинарима и замолио их да пренесу саучешће српских колега породицама убијених. Независно удружење новинара Србије позвало је медијске раднике и грађане на скуп олидарности, у четвртак у 18 часова, испред Француског културног центра у Београду.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи