Митинзи и контрамитинзи широм Немачке

Широм Немачке одржани су протести присталица и противника покрета ПЕГИДА, који редовно организује демонстрације против исламског утицаја у земљи.

Патриотски Европљани против исламиста истока - ПЕГИДА - од октобра једном недељно у Дрездену, граду на истоку Немачке са малим бројем имиграната и муслимана, као и другим немачким градовима организује митинге, преноси Танјуг.

У понедељак се на демонстрацијама окупило рекордних 18.000 људи, пренео је Би-Би-Си, уз напомену да је контрамитинг привукао 3.000 особа.

Истовремено, у Берлину, Келну, Дрездену и Штутгарту више хиљада људи демонстрирало је против тог покрета.

Како наводе немачки медији, у та четири града окупило се 22.000 људи.

Полиција је саопштила да је у Берлину 5.000 противника покрета ПЕГИДА спречило на стотине присталица тог покрета да пођу планираном рутом.

Организатори протеста у Берлину, Штутгарту, Келну и Дрездену су истакли да демонстрирају против расизма и ксенофобије и да желе да пошаљу поруку толеранције.

Пословне компаније, цркве, електрокомпанија у Келну, као и друге институције, угасили су светло у својим зградама угасе светло у знак солидарности са демонстрантима.

ПЕГИДА редовно у Дрездену, али и у другим немачким градовима, организује демонстрације против исламског утицаја у земљи.

ПЕГИДА је освојила већи број присталица када се дистанцирала од екстремне деснице, а у прогласу објављеном на Фејсбуку је навела да је против "проповедања мржње, без обзира на веру", као и "радикализма, без обзира да ли је верски или политички мотивисан", пренела је агенција АП.

Тај покрет је забранио на њиховим протестима неонацистичке симболе и слогане, али је добио подршку познатих неонацистичких група.

Немачка канцеларка Ангела Меркел осудила је, у новогодишњем обраћању, нови десничарски народни покрет, рекавши да његове вође "гаје мржњу у својим срцима" и позвала грађане Немачке да не иду на његове скупове.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару