Британија, вртићи у борби против тероризма

Запослени у вртићима и основним школама у Великој Британији могли би да добију ново "задужење" - да надгледају и пријављују децу која покажу наклоност према терористима или су изложена потенцијалној радикализацији, предвиђено је плановима Владе чији је циљ превенција екстремизма.

Јаслице и обданишта треба да обезбеде адекватну обуку особљу за стицање знања и вештина да идентификују ектремистичке идеје које могу да се искористе за правдање тероризма, преноси Танјуг.

Стратегија превенције, документ који је припремило министарство унутрашњих послова, како би се ојачао британски антитерористички систем, позива особље васпитно-образовним установама да "процене да ли постоји ризик да деца буду увучена у тероризам" који би се манифестовао екстремистичким идејама младих које могу да буду плодно тло за терористичку идеологију.

"Они треба да знају како и где да упуте децу и младе за даљу помоћ", пише у документу на 39 страна који је део закона о борби против тероризма и безбедности а о којем се тренутно расправља у парламенту.

Како преносе британски медији, нов приступ идентификовању потенцијално опасне мале деце треба да буде примењен на недискриминишућој бази.

Ако стратегија буде усвојена постаће "обавеза" не само за вртиће, већ и за друге образовне институције.

Ипак, многи политичари и невладине организације томе се противе, а поставља се и питање како ће стратегија бити примењена у пракси.

"Морам да кажем да не разумем шта они васпитачи треба да раде?", каже Дејвид Дејвис, посланик из редова конзервативаца за Телеграф.

"Претварање наставника и васпитача у армију нехотичних шпијуна неће зауставити терористичку претњу. Само ће посејати семе неповерења, поделе и отуђења од најранијег доба", каже Изабел Сенки, директорка организације за људска права Либерти.

Влада се брани од критика тврдећи да ће приватност појединца бити заштићена.

"Не очекујемо да наставници и васпитачи непотребно задиру у нечији породични живот, али очекујемо да предузму акцију ако примете забрињавајуће понашање.
Важно је да деца науче основне британске вредности на начин који је у складу са њиховим узрастом", каже неименовани портпарол британске владе за Дејли мејл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару