Летонија преузима председавање ЕУ

Летонија 1. јануара преузима председавање ЕУ и у наредних шест месеци приоритети ће јој бити конкурентност и привредни раст, коришћење дигиталних потенцијала за развој ЕУ и јачање улоге Уније у свету.

Председавање ЕУ Летонија преузима од Италије, а предаће га 1. јула Луксембургу, преноси Танјуг.

На место председавајућег Летонија долази у тренутку када се Европа суочава са озбиљним безбедносним изазовима.

Односи ЕУ с Русијом биће "кључни елемент" спољне политике током председавања Летоније ЕУ, али то питање, како су истакли летонски званичници, неће умањити ангажовање Уније у хуманитарном кризама у суседству ЕУ.

У склопу три приоритета председавања - конкурентна, дигитална и ангажована Европа, Летонија ће радити на значајном напретку с новим инвестиционим пакетом Европске комисије, као и стратегијом за енергетску унију, све са циљем да се унапреди европска конкурентност.

Код дигиталне агенде, летонско председавање ЕУ фокусираће се на увођење телекомуникационог пакета ЕУ - сета прописа и мера у тој области у циљу стварања јединственог тржишта, безбедност дигиталног окружења и јединствено дигитално тржиште.

Питање проширења ЕУ, као и миграција, безбедност и односи са суседима у склопу су приоритета ангажована Европа.

Летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевичс разговарао је крајем децембра са европским комесаром за суседство и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом о суседској политици и изазовима политике проширења ЕУ, као и даљим корацима које треба предузати на том плану за време летонског председавања.

Ринкевичс и Хан разговарали су о процесу проширења ЕУ, укључујући могућност за отварање првог поглавља у преговорима о чланству са Србијом.

Тема разговора био је и курс интеграције осталих земаља Западног Балкана, објављено је на сајту летонског Министарства спољних послова.

Током председавања Летоније, у тој балтичкој земљи биће организовано око 200 састанака и скупова, укључујући политичке састанке на високом нивоу и међународне конференције.

Припремајући се за председавање ЕУ, Летонија је у претходних годину и по дана обучила више од хиљаду државних службеника за послове повезане с председавањем.

Консултантска кућа "KPMG Baltiks SIA" корист од председавања за летонску економију процењује на 64,5 милиона евра.

Председавање ће донети, како се оцењује, повећање пореског прихода и прихода грађана, побољшаће запосленост и позитивно деловати на туризам и унапређење професионалних капацитета запослених у државним институцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи