Читај ми!

"Уједињени у одбрани мира и европских вредности"

Немачка канцеларка Ангела Меркел у новогодишњем обраћању јавности обећала је приврженост чврстом ставу против руског уплитања у украјинску кризу и затражила од Европе да остане уједињена у одбрани својих вредности.

Ангела Меркел је у новогодишњем говору поручила да "Европа несумњиво не може и неће прихватити наводно право јачег којим се крши међународно право", преноси Танјуг.

Немачка канцеларка је истакла да је током 2014. "виђено шта значи када се доводе у питање темељи европског мировног поретка – самоодређење народа".

"То је управо оно што Русија ради Украјини", оценила је Меркелова.

Немачка канцеларка је током украјинске кризе предводила дипломатске разговоре европских званичника са руским председником Владимиром Путином, са којим је била у константном контакту.

"Неупитно је да ми желимо безбедност у Европи заједно са Русијом, а не против Русије", рекла је немачка канцеларка.

Нагласила је да је Европа одлучила да не буде подељена и да више него икада делује као јединствена у одбрани мира и европских вредности.

Оштра критикова десничарског покрета

Меркелова је осудила нови десничарски народни покрет, рекавши да његове вође "гаје мржњу у својим срцима".

У до сада најоштријем коментару упућеном покрету "Патриотски Европљани против исламиста истока" (ПЕГИДА), Меркелова је говорила о демонстрантима који су узвикивали "Ми смо људи!", понављајући слоган с протеста који су довели до рушења Берлинског зида пре 25 година.

"Али, право значење те реченице је: ви нисте једни од нас, због боје коже или религије", оценила је Меркелова.

"Зато кажем свима вама који идете на такве протесте: немојте да следите оне који вас позивају на демонстрације, јер они не промовишу ништа друго осим хладноће и чак мржње у својим срцима!", поручила је немачка канцеларка.

Националистички покрет ПЕГИДА, основан крајем октобра, до сада је окупио најмање 17.000 демонстраната на улицама Дрездена, подсетио је АФП.

Меркелова се у говору осврнула и на светске кризе као што је епидемија еболе или сукоби у Ираку и Сирији, где, како је рекла, "џихадисти Исламске државе брутално убијају људе који одбију да се покоре њиховој власти".

"Једна од последица тих ратова и криза је све већи број избеглица широм света, највећи од Другог светског рата. Многи од њих су дословно побегли од смрти", рекла је Меркелова, додајући да Немачка прихвата оне који у тој земљи траже азил.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи