Читај ми!

Амерички вето на резолуцију Палестине

Сједињене Државе уложиле су вето приликом гласања у Савету безбедности УН о Нацрту резолуције о палестинској државности, јавља Ројтерс. Против резолуције су гласале само САД и Аустралија.

Резолуцију је подржало осам чланица СБ, пет је било уздржано а против су биле САД и Аустралија. 

Јордан, члан СБ, тражио је да се гласа о том документу, којим се одређује рок од годину дана за постизање коначног мировног споразума са Израелом и отвара пут до палестинске државе.

"Одлучили смо да гласамо у Савету безбедности о резолуцији", рекла је јорданска амбасадорка Дина Кавар новинарима након састанка арапских амбасадора.

СБ од 15 чланова ће се састао у 23 сата по средњоевропском времену. Гласању је претходила тромесечна кампања, предвођена Палестинцима у УН који настоје да задобију подршку за резолуцију која одређује рок за окончање израелске окупације. Резолуција позива на потпуно израелско повлачење са палестинских територија до краја 2017. године.

У понедељак су Палестинци представили измењени текст, пооштривши став у односу на источни Јерусалим, као главни град палестинске државе, и затраживши окончање ширења јеврејских насеља, преносе светске агенције.

САД су пре гласања то још једном одбациле, истакавши да би се стране резолуцијом обавезале на стриктне рокове да постигну споразум, који је измицао у региону читаве деценије. Вашингтон је у уторак поновио своје противљење након што је државни секретар САД Џон Кери последњи пут разговарао телефоном са 13 шефова дипломатије да објасни позицију своје земље.

"Наша забринутост о томе је вишеструка", рекао је портпарол Стејт департмента Џеф Ратке, додавши да је пре свега реч о тајмингу и роковима.

"Мислимо да то неће допринети преговорима између заинтересованих страна. Забринути смо за легитимне безбедносне потребе Израела", објаснио је он, нагласивши да САД неће бити једина земља у свом противљењу настојању ка палестинској државности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи