Читај ми!

Јацењук: Украјина смањила зависност од руског гаса

Русија ускоро неће више бити један од главних украјинских трговинских партнера и Украјина је успела да смањи зависност од руског природног гаса, изјавио је украјински премијер Арсениј Јацењук.

"Трговинска размена са Русијом је преполовљена, то је стабилна тенденција која ће се наставити. Заправо, Русија у скоријој будућности неће више бити један oд украјинских главних трговинских партнера", рекао је Јацењук, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Украјина је успела да смањи зависност од руског гаса и Кијев тренутно задовољава 60 одсто својих потреба за гасом од европских партнера.

Украјина је тако уштедела до милијарду долара на разлици између цене руског и европског гаса, пренео је Тас.

Што се тиче пореске политике, Јацењук је навео да се у буџет слило око 117,8 милиона долара од ратног пореза који је уведен 3. августа ове године.

Трошкови за нациналну безбедност су у поређењу са прошлом годином повећани за 975 милиона долара, додао је он.

Украјински премијер је најавио и нове мере пореског система које, између осталог предвиђају увођење дажбина на луксузну робу и некретнине.

Говорећи о граничној контроли, Јацењук је подсетио да је украјинска влада определила око 19 милиона долара за изградњу зида на граници са Русијом.

"Кабинет је донео ту одлуку и ја остајем доследан томе. Изградићемо границу да избегнемо илегалну миграцију, оружје, трговину људима и дрогом, терористе тако да ће држава имати контролу над својом територијом", рекао је Јацењук.

Како подсећа Тас, Јацењук је 3. септембра најавио пројекат изградње зида дуж целе границе са Русијом која је дуга 2.295 километара.

Планирано је да на копну граница буде широка најмање четири метра и дубока два метра, опремљена оптиццко-електронским надзорним системима који ће бити инсталиран и на поморској граници.

Имплементација тог пројекта трајаће годинама, а укупна цена је процењена на 500 милиона долара, рекао је премијер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи