Читај ми!

Објављен интервју са заробљеним пилотом

Екстремистичка Исламска држава објавила је, у месечном магазину који објављује на енглеском језику, интервју са јорданским пилотом ког су заробили прошле недеље пошто се његов авион срушио на северу Сирије.

Пилот Муад ел Касасбех је, како је објављено у магазину екстремиста Дабик, рекао да је његов Ф-16 у среду оборила ракета у близини Раке, града који Исламска држава сматра својом престоницом, преноси Танјуг.

Поручник прве класе јорданских ваздухопловних снага Касасбех (26) навео је да се катапултирао и да је завршио у реци Еуфрат, где су га заробили борци Исламске државе.

САД је раније демантовао да је Исламска држава оборила јорданску летелицу, подсетила је агенција АП.

У истом издању магазина, Исламска држава је похвалила недавни напад на кафић у Сиднеју.

Аустралијска полиција упала је 15. децембра у кафић у којем је радикални исламиста Ман Харун Монис више од 16 сати држао групу од 17 талаца. Отмичар и још две особе су убијени, а четворо талаца је теже повређено.

Агенција АП је навела да је магазин Исламске државе објављен у понедељак на интернету.

Јордан је саопштио да ће уложити све напоре како би избавио свог пилота.

То је први изгубљени авион међународне коалиције откад су покренути ваздушни напади против Исламске државе у Сирији и прво заробљавање пилота који је учествовао у тој мисији.

Јордан се, уз Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и Британију, придружио међународној коалицији у борби против Исламске државе.

Рака, де факто престоница ове групе која држи знатне делове Сирије и Ирака, редовно је на удару здружених ваздушних напада.

Шеф Централне команде САД, генерал Лојд Остин изјавио је како ће Америка подржати напоре за безбедно избављање пилота и "неће толерисати настојања Исламске државе да погрешно представља и експлоатише овај несрећни пад авиона за своје циљеве".

Према наводима једног активисте из Раке, Исламска држава је подељена у погледу судбине пилота – екстремнији страни борци желе да он буде смакнут, док су остали склонији томе да га оставе у животу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи