Обама: Санкције су деловале против руске агресије

Амерички председник Барак Обама каже да су "стратешке санкције против Москве ефикасно поразиле агресију руског председника Владимира Путина на Украјину".

Обама се, у интервјуу објављеном у понедељак, присетио да је руски председник ''својом брзометном анексијом Крима и инвазијом на неке области Источне Украјине убедио и многе у Вашингтону да је геније'', преноси Танјуг.

Неагресивни одговор америчке администрације, иако је, како је навео Обама, нервирао многе јастребове међу Републиканцима, који су желели оштрији одговор, међутим, исплатио се на дуже стазе, јер су ''санкције погодиле руску привреду''.

"У то време сам рекао да не желимо рат са Русијом, али да можемо да применимо упоран притисак (санкцијама) у сарадњи са европским партнерима", рекао је Обама у интервјуу за радио НПР, који је дао 19. децембра, пре него што је одлетео на Хаваје где проводи божићне празнике.

"Данас бих рекао да, макар изван Русије, неки људи можда мисле да оно што је Путин урадио није било тако паметно", напомиње Обама.

Амерички председник објашњава да су једино цене нафте одржавале привреду Русије и да се знало да ће, уз притисак санкција, "када и ако" дође до поремећаја цена те сировине Русија имати велике потешкоће.

Економски показатељи указују да се Русија креће у правцу рецесије, а председник Путин се суочава са првим опадањем националне економије од 2009. године.

Рубља је ове године изгубила 40 одсто вредности, највише захваљујући томе што је цена сирове нафте на светском тржишту у последњих шест месеци опала за половину.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи