Читај ми!

Снег у Европи направио метеж

Обилне снежне падавине направиле су велики метеж широм Европе, који је најтеже погодио француске Алпе где је око 15.000 људи остало завејано, али је донео и радост скијашима, који уживају на падинама прекривеним дебелим слојем свежег снега.

Британце је погодила снежна мећава, остављајући више од 100.000 људи без струје, док су на зелеђеним ауто-путевима у Немачкој проклизали камиони, а широм региона одложени су авионски летови и саобраћај је у прекиду, јавља АФП, преноси Танјуг.

У Немачкој се у близини Штутгарта формирала колона аутомобила дуга 20 километара због застоја на путу услед временских услова, а највећи аеродром у земљи, у Франкфурту, отказао је 20 од планираних више од 900 летова.

Један швајцарски држављанин је преминуо, а 30 људи је повређено, од којих двоје тешко, у ланчаном судару на ауто-путу око 40 километара од Љубљане, саопштила је полиција.

С друге стране, обилан снег је створио идиличне услове за скијаше у Француској и Немачкој, који су били забринути због необично високих температура које су обележиле претходних неколико недеља.

Под снегом је и више од пола Италије, на одушевљење оператера скијашких центара од Алпа до мање познатих планина Абруцо, источно од Рима, а падавине су обрадовале и скијаше у Аустрији.

Снег и лед су, међутим, погодили велики број људи који су се упутили или враћали из скијашких центара у Савоји у југоисточној Француској, где су власти отвориле прихватне центре у најмање 12 градова.

Око 15.000 возача остало је јуче завејано у француским Алпима, а многи су били приморани да проведу ноћ у аутомобилима, преносе француски медији.

Такви метеоролошки услови изазвали су и смрт 27-годишњег мушкараца чији је аутомобил склизнуо у провалију у планинском ланцу Белдон.

Француска је прогласила наранџасто упозорење у 19 регионалних департмана, а министар унутрашњих послова Бернар Казнев позвао је возаче на крајњи опрез и на одлагање путовања, уколико је могуће.

Због лоших временских услова је затворена и француска лука Кале.

За данас, француска метеролошка служба најавила је слабије падавине, али још ниже темперетуре и велику клизавицу, нарочито на северним и западним границама.

С обзиром на овакве временске услове, Париз, Лион, Кале и Поатије су повећали капацитете за смештај бескућника.

Истовремено, локалне власти у Савоји упозоравају на велику опасност од снежних лавина, а једна особа је јуче погинула након што ју је затрпао снег у јужним француским Алпима.

Ледени талас ће се, како се очекује, задржати на европском континенту и у Новогодишњој ноћи, а у Британији ће температуре, према прогнозама, пасти и на 10 степени испод нуле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи