Читај ми!

Иран за сарадњу у борби против џихадиста

Техеран се поново заложио за регионално решење у борби против џихадистичких група и за избегавање стране интервенције у Ираку и Сирији.

Иран политички и војно подржава Ирак и Сирију, а обезбеђује и војне саветнике у борби против екстремистичке сунитске организације Исламска држава. Иран, међутим, одбија да учествује у међународној коалицији предвођеној САД и доводи у питање њен стварни циљ, преноси Бета.

"Ако се земље региона договоре, моћи ће да елиминишу антиисламске групе попут Исламске државе и да ослободе хиљаде жена, мушкараца и деце који су изгубили свој дом и који су заробљени", истакао је ирански председник Хасан Рохани у Техерану, на отварању конференције о насиљу и екстремизму.

Рохани сматра да у случају договора "неће бити потребно присуство странаца", мислећи на САД и међународну коалицију.

Ирански председник је затражио од "земаља које су финансијски помагале тероризам да обуставе директну и индиректну помоћ терористичким групама".

Техеран редовно оптужује Саудијску Арабију и Катар да финансирају џихадистичке групе.

Рохани такође истиче да је неопходно "модификовати образовани систем и образовање у верским школама како би се борили против екстремистичких и насилних тумачења вере и како би свету представили милостиву природу ислама".

Позива на међународну сарадњу у борби против "коришћења интернета и друштвених мрежа од стране терориста", као и против "транзита терориста" преко неких земаља.

Поред шефова дипломатије Ирака и Сирије, на тој конференцији учествују и потпредседник Авганистана Мохамад Мохагег, бивши пакистански председник Асиф Али Зардари и бивши француски премијер Доминик де Вилпен.

У међувремену, данас је ирачки премијер Хајдар ел Абади затражио од САД више оружја и интензивирање ваздушних удара на џихадисте.

"Веома смо захвални за подршку која нам је пружена", рекао је ирачки премијер и пружио уверавања да су капацитети џихадистичке организације Исламска држава смањени. "Наше снаге напредују на терену", додао је Ел Абади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи