Читај ми!

Испирање мозга, стратегија Исламске државе

Исламска држава индоктринирањем и "испирањем мозга" покушава да одгаји нову генерацију бораца. Дечаке киднапују из Сирије и Ирака, углавном са територија које контролишу. Џихадисти мењају и наставни план у школама, а има и случајева тинејџера који се добровољно придружују Исламској држави.

Џихадисти Исламске државе киднапују децу и "испирају" им мозак како би се прикључили њиховој организацији, каже за АП представник УН за децу и оружане сукобе Лејла Зероуги.

Исламска држава има намеру да одгаји нову генерацију својих поклоника међу младим Сиријцима и Ирачанима.

Искоришћавање деце у конфликтним зонама није ништа ново, али ниједна друга група није била толико отворена када су у питању деца војници, рекла је Зероуги.

Додаје да је Исламска држава веома организивана у контролисању великог подручја, што и омогућава индоктринацију деце радикалним тумачењем шеријатског права.

"Ово није маргинални феномен. Ово је нешто што је део стратегије те групе", истиче Зероуги.

Будући да је лакше индоктринирати младе, Исламска држава киднапује децу. У Раки, која је главно упориште џихадиста, дечаци иду у војне кампове и похађају верске курсеве пре него што их пошаљу на бојно поље. Они за које се сматра да неће бити добри борци добијају неке друге улоге попут шпијуна, кувара, чистача или чувара.

"Они киднапују децу и приморавају их да им се придруже, док испирају мозак деци и индоктринирају их", каже Зерогуи.

Како би лакше остварили свој циљ, џихадисти затварају школе у подручјима која су под њиховом контролом. У појединим случајевима променили су наставни план како би га уклопили у своју екстремистичку идеологију. Циљ им је, каже Зероуги, да образовање постане алатка индоктринације како би сазрела нова генерација следбеника.

У мају су отета 153 курдска дечака и држана су у школи у Алепу, сиријској провинцији. Пет месеци приказивани су им видео-снимци обезглављивања и напада, и учени су идеологији Исламске државе. Они "ђаци" који се нису слагали са садржајем били су подвргнути физичким нападима.

У једном од извештаја АП наводи се пример шестогодишњака који је, пролазећи поред пункта Исламске државе узвикнуо "Волим државу". Џихадисти су га питали: Коју државу, а он је одговорио Исламску државу, наводи његов отац. На то су џихадисти одговорили: Добар дечак. Након тога, отац и син су се иселили из Фалуџе у којој су до тада живели.

Други грађанин Фалуџе рекао је да се тинејџери добровољно пријављују како би се борили на страни Исламске државе, мада и џихадисти често траже и дозволу родитеља ако је дете млађе од 16 година.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи