Читај ми!

ФАО: Глад је као зачарани круг

Потхрањеност становништва такође има високу привредну цену која може да значајно утиче на активности једне државе, оценили су у Риму стручњаци Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО).

Иако се глад смањила у последњим деценијама, економске последице потхрањености осећају се на дужи рок у економски већ крхким земљама, преноси Бета.

"Ако дете не једе редовно, мање ће ићи у школу, јер ће бити сувише слабо или болесно, и у сваком случају биће мање способно да учи", изјавио је Лука Русо, економиста Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО).

Према његовим речима, у земљама у којима пољопривреда и рибарство зависе више од људског рада него од машина постоји проблем ако су млади потхрањени, јер су физички и интелектуално слабији да раде и уче нове технике.

Процењује се да цена потхрањености у Етиопији износи 16 одсто бруто домаћег производа (БДП) у тој земљи, шест одсто БДП-а у Боливији и три до четири одсто у другим земљама у којима становништво не једе довољно и редовно.

"Сматра се да је економски развој фактор боље исхране. Али, ако се побољшају услови исхране, веома брзо се добијају бољи привредни резултати", рекла је представница ФАО-а Мартина Крес.

Крес је додала да потхрањеност и лош режим исхране утичу на гојазност и добијање дијабетеса и кардиоваскуларних обољења.

"Глад је као зачарани круг. Кад се потхрањено дете разболи, мајка сву пажњу усмерава на дете, уместо да продаје своје производе на пијаци", закључила је Мартина Крес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи