Читај ми!

Сукоб ултрадесничара и полиције у Кијеву

Повређено најмање 15 полицајаца у сукобу са ултрадесничарима испред украјинског парламента. Демонстранати бацили димне и шок-бомбе на обезбеђење парламента у знак протеста јер посланици у прошлости нису усвојили закон о националистима. Приведено 15 особа.

Саветник украјинског министра унутрашњих послова Антон Герашченко рекао је да полиција наставља да приводи "оне који крше јавни ред" испред Врховне раде, јавља Tас, преноси Танјуг.

Према информацијама кијевске полиције, у протестима је учествовало око 8.000 људи.

Полиција је распоредила додатне снаге око парламента пошто је група ултрадесничарских демонстраната бацила димне и шок-бомбе на обезбеђење у знак протеста због тога што посланици нису усвојили закон којим би се Украјинска побуњеничка армија (УПА) признала као снаге које су се бориле за независност Украјине у Другом светском рату.

Према том закону, украјински националисти, који су се борили против совјетских снага током Другог светског рата били би третирани као ратни ветерани, навела је руска телевизија Раша тудеј.

Председник скупштине Александар Турчинов је, кршећи процедуру, седам пута ставио закон на гласање, али ни у једном покушају није обезбеђена потребна већина од 226 гласова за усвајање закона.

Убрзо пошто су украјински посланици гласали против тог закона, група маскираних демонстраната са заставама радикалне националистичке партије Свобода почела је да засипа зграду и обезбеђење скупштине каменицама, а потом и димним и шок-бомбама.

На згради су поломљени прозори чак на другом спрату, а седница парламента је прекинута.

Претходно је данас партија Свобода организовала је протестну шетњу центром Кијева, тражећи да војници УПА буду признати као борци за независност. У шетњи су им се придружили борци Националне гарде и ветерани УПА.

УПА је основана на западу Украјине 1939. године као Организација украјинских националиста, а од 1943. деловала је под називом Украјинска побуњеничка армија.

Како наводи руска агенција, УПА је сарађивала у Другом светском рату с Немцима и била позната по масовним убиствима цивила, а оптуживана је и за ратне злочине, укључујући убијање Јевреја и Пољака у Украјини.

Националисти су, према наводима Таса, планирали да, уз подршку Немаца, освоје Украјину и физички елиминишу све неукрајинце, под слоганом "Украјина само за Украјинце".

Армија се од 1943. до 1944. борила против совјетских партизана и припадника пољског покрета отпора, а када је Украјина враћена под контролу СССР-а, организовала је нападе на совјетске снаге и званичнике, због чега су припадници УПА прогањани.

Савремени украјински националисти из партије Свобода прослављају годишњицу УПА демонстрацијама широм Украјине, наводи Раша тудеј.

Полторак нови министар одбране

Украјински посланици данас су изгласали Степана Полторака за министра одбране, јавиле су агенције.

Председник Украјине Петро Порошенко јуче је именовао досадашњег шефа Националне гарде за министра одбране. За генерала Полторака (49) је од 247 посланика гласало њих 245.

Полторак ће заменити Валерија Гелетеја, који је јуче смењен. Нови министар одбране ће морати да реши проблем незадовољства у оружаним снагама.

Неколико стотина регрута Националне гарде је у понедељак увече домарширало у униформама до председничке канцеларије, захтевајући да их пусте кућама. Војници су рекли да су већ служили 18 месеци, уместо само једне године, колико одређује закон.

Мада се прекид ватре, проглашен почетком септембра између украјинских снага и проруских активиста, крши готово свакодневно, укупан обим борби на истоку земље од тада је знатно мањи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи