Читај ми!

Нови удари на Исламску државу, Дамаск сумњичав

Ваздухопловне снаге САД и коалиционих партнера извеле су нове ударе против екстремистичке Исламске државе у Сирији и Ираку, саопштио је Пентагон. Укупно је погођено десет мета. Дамаск и даље сумња у истинске намере коалиције за борбу против Исламске државе.

Седам мета коалициони партнери погодили су у Сирији, а у нападима је уништена зграда Исламске државе, као и два наоружана возила на граничном прелазу у курдском граду Аин ал Арабу, познатом и као Кобане, који је под опсадом, преноси Танјуг.

Три удара изведена су у Ираку, југозападно од Ербила, јавља агенција АФП.

У прву мисију у Ираку у току дана су одлетела и два борбена авиона британских Краљевских ваздухопловних снага, дан након што су посланици парламента одобрили ваздушне ударе.

Британско Министарство одбране потврдило је да су два авиона "торнадо" полетела из базе у Кипру, а касније је саопштено да су се вратили. Међутим, детаљи мисије нису познати.

Сиријска Опсерваторија за људска права је раније објавила да су коалиционе снаге на челу са САД гађале први пут циљеве Исламске државе у централној сиријској провинцији Хомс, пошто је Вашингтон саопштио да у континуитету изводи ваздушне нападе.

Мета је први пут био град Минбеџ, источно од другог по величини града Алепо, као и више циљева у упоришту џихадиста у провинцији Рака, саопштила је Опсерваторија, а пренео АФП.

"Америчко-арапска коалиција је први пут гађала базе Исламске државе у источној пустињи провинције Хомс", каже директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

У источној провинцији Алеп, коалиционе снаге су погодиле неколико циљева џихадиста у Минбеџу, саопштила је Опсерваторија која има широку мрежу активиста и лекара на терену.

Коалиционе снаге гађале су и град Рака у коме је седиште џихадиста, саопштила је ова група.

Муалем: Коалиција нема међународни легитимитет

Шеф сиријске дипломатије Валид Муалем каже да Дамаск и даље сумња у истинске намере коалиције за борбу против Исламске државе.

Додаје да то што САД информишу Сирију о ударима које наносе по Исламску државу не значи да Сирија то одобрава. 

"На жалост, америчка коалиција, која наноси ударе Исламској држави, формирана је без одобрења Савета безбедности УН. То значи да нема међународни легитимитет", рекао је Муалем после сусрета са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровом на маргинама 69. заседања Генералне скупштине УН.

Муалем каже да су САД информисале Дамаск да ће ваздушни удари трајати три године, преноси Итартас.

Додаје да се Сирија не противи да питање удара коалиције по Исламску државу на сиријској територији буде стављено пред Савет безбедности УН.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи