Исламска држава прети чешком председнику

Председнику Чешке Милошу Земану стигло је писмо са неидентификованим белим прахом у којем му прете у име Исламске државе због тога што Чешка наоружава Курде у Ираку.

Полиција је саопштила да је писмо и прах предала на анализе и да трага за непознатим пошиљаоцима. Реч је о претњи због тога што Чешка шаље оружје Курдима, открио је новинарима председник Земан, преноси Бета.

"У сваком друштву, чак и у сваком граду има по неколико локалних лудака и ја третирам то писмо као писмо једног од таквих лудака. У име Исламске државе протестује против поклањања оружја Курдима", казао је Земан који није био у канцеларији када је пошиљка стигла.

Земан се нашалио да је писмо писано таквим стилом да га, иако није психијатар, не би зачудило да је претећи прах из писма обично брашно или шећер.

"Или у најгорем случају прашак за прање", казао је чешки председник, који је иначе познат по својим оштрим изјавама против исламских фундаменталиста на које гледа као на највеће зло.

Чешка је подржала коалицију држава на челу са САД које су ушле у сукоб са Исламском државом и које тренутно бомбардује позиције у Сирији.

Међутим, премијер Бохуслав Соботка поновио је да та подршска Прага не значи да је Чешка спремна да евентуално пошаље и своје војнике у борбу против исламских фундаменталиста.

Чешка влада уместо тога одлучила је прошлог месеца да помогне Курдима који се боре против Исламске државе у Ираку и Сирији тако што ће им поклонити и допремити око 500 тона муниције из старих резерви које нису потребне чешкој војсци.

Реч је о 10 милиона комада муниције за аутомате калашњиков, осам милиона метака за митраљезе. Први део испоруке Курдима је већ допремљен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи