Читај ми!

Приоритет НАТО-а криза у Украјини

Бивши норвешки премијер Јенс Столтенберг, који ће 1. октобра преузети место генералног секретара НАТО-а, најавио је да ће приоритет у његовом будућем раду бити ситуација у Украјини. Повратак на раније односе Русије и НАТО-а неће бити могућ, рекао је Столтенберг.

У интервјуу Норвешкој новинској агенцији (НТБ) Столтенберг је рекао да је Русија одлучила да се придржава агресивније линије, преноси Танјуг.

"Зато не можемо, као што смо се раније надали, да наставимо јачање партнерства с Русијом", рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, на озбиљност ситуације у Украјини "указује чињеница да се војна сила примењује ради промене граница".

"Украјина је партнер НАТО-а и, поред тога, граничи се са државама-чланицама Алијансе", рекао је Столтенберг, који је дуже од осам година био премијер Норвешке.

"Пример Норвешке, као земље-чланице НАТО-а која модернизује своје оружане снаге, показује да су снага и чврстина неопходне за вођење дијалога са Русијом", истакао је он.

Столтенберг је објаснио да су "војна моћ и уверење о безбедности државе, које даје чланство у НАТО-у, неопходни за вођење политичког дијалога".

Говорећи о односима са председником суседне Русије, Столтенберг је рекао да су односи са Владимиром Путином били "радни и корисни".

Актуелни генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен јуче је рекао да је за време његовог мандата Алијанса "скинула стомак и очеличила мишиће", и да ће Столтенберга дочекати задаци договорени почетком септембра на самиту у Велсу лидера земаља Алијансе, међу којима је план јачања одбране чланица НАТО у централној и источној Европи.

Главни елемент тог плана јесте формирање мултинационалних снага за брзо реаговање које би у најкраћем року могле бити упућене у Пољску, балтичке земље или било коју чланицу НАТО која је угрожена.

"Спровођење тог плана биће први важан задатак Столтенберга", рекао је Расмусен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи