Читај ми!

Расмусен: Изазови "хибридног ратовања"

САД, Канада и европски савезници поново суочавају с Русима и низом до сада највећих претњи по безбедност западних земаља, рекао одлазећи генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен. "Хибридно ратовање", према Расмусену, представља "мешавину руске софистициране војне операције и кампање дезинформација".

"Треба да будемо спремни да се са свим тим суочимо, било да је у питању конвенционална претња нашој територији или оно што бих назвао 'хибридно' ратовање као што је ситуација у Украјини", рекао је Расмусен на крају свог петогодишњег мандата у опроштајном интервјуу агенцији АП.

Према његовим речима, "хибридно ратовање" у источној Украјини представља "мешавину руске софистициране војне операције и кампање дезинформација".

Одлазећи шеф НАТО-а навео је и изазове пред Алијансом као што су тероризам у Ираку и други напади међу којима сајбер напади, оценивши да је све то део "безбедносног окружења" Алијансе.

Расмусен, 61-годишњи Данац, на дужности је генералног секретара НАТО-а до 30. септембра после чега на чело Алијансе, 1. октобра долази бивши норвешки премијер Јенс Столтенберг.

Расмусен је постао генерални секретар НАТО-а за време опсежне кампање против побуњеника у Авганистану.

Током његовог мандата, НАТО је обезбедио ваздушну подршку побуни у Либији која је довела до свргавања и убиства либијског лидера Муамера ел Гадафија 2011. године.

Расмусен је рекао да је извукао важну лекцију из досадашњих сукоба у које је Алијанса укључена, оцењујући да међународна заједница мора брже да се укључи у подршку народу који су буни против репресивног режима, "како би се побољшале шансе у стабилан исход такве ситуације".

Амерички председник Барак Обама и други лидери земаља НАТО недавно су саопштили да треба ојачати одбрану чланова у централној и источној Европи "како би се спречили евентуални непријатељски потези Кремља".

"Спровођење тог плана биће веома важно питање за мог наследника Столтенберга", закључио је Расмусен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи