Читај ми!

Поплаве у Индији и Пакистану, 300 мртвих

Клизишта и поплаве изазване јаком монсунском кишом, однеле су скоро 300 људских живота широм северне Индије и Пакистана.

Пет дана непрестане кише у индијском делу Кашмира оставило је 120 мртвих. У најгорим поплавама за више од пет деценија, под водом су стотине села, а покренула су се и клизишта, кажу званичници, преноси Бета.

У суседном Пакистану, више од 160 људи је погинуло, а на хиљаде кућа се срушило. Званичници кажу да је настало "национално ванредно стање".

Спасиоци у две земље хеликоптерима и чамцима покушавају да стигну до више десетина хиљада људи блокираних водом на крововима кућа, док се поплаве шире по селима.

Поплављени су и велики делови Шринагара, главног града у индијском Кашмиру. У деловима Шринагара вода је дубока четири метра, те је и изнад кровова многих кућа.

Поплава је стигла и до првог спрата главног породилишта, те је више од 200 породиља пресељено на више спратове.

Индијски премијер Нарендра Моди хеликоптером је надлетео поплављену област и обећао државну помоћ због, како је рекао, "катастрофе националних размера".

Широм индијског Кашмира, бар 450 села је сасвим поплављено, а 2.000 делимично. Све установе су затворене, испоруке електричне енергије и пијаће воде ограничене широм те државе.

У Пакистану, 103 особе су погинуле у источној провинцији Пенџаб при рушењу кућа, од поплаве и електричних удара, изјавио је Али Имам Сајед, високи званичник Спасилачке службе те покрајине.

Он је рекао да је више од 5.000 људи спасено од четвртка, додајући да су три војника нестала током операције спасавања.

Ахмед Камал, портпарол пакистанске Управе за ванредне ситуације, изјавио је да је 48 људи погинуло у пакистанском делу Кашмира, а 11 у суседној области Гилгит Балтистан.

Више од 4.000 кућа широм Пакистана се срушило од кише и поплаве, те постављено 95 кампова за расељене.

Поплава у Пакистану и Индији има сваке године током сезоне монсуна која траје од јуна до септембра. Пре четири године, 2010, од поплаве је погинуло 1.700 људи у Пакистану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи