Читај ми!

Ердоган: Турска једини пролаз Европе ка Истоку

Турци су дошли у Европу да освоје срца Бечлија, и нико не мора да их се боји, поручује турски премијер Реџеп Тајип Ердоган из Беча. У току Ердогановог говора, на улицама су се сукобили његови противници са полицијом.

Као народ смо увек били поносни на вас, јер када је вама било добро добро је било и нама, a када сте били тужни, били смо и ми, рекао је Ердоган у говору пред око 7.000 припадника турске дијаспоре у дворани и око 10.000 испред ње, преноси Танјуг.

Ердоган је нагласио да су "Турци у Европи унуци султана Сулејмана Величанственог", додајући да су дошли у Европу да освоје "срца Бечлија" и да нико не мора да их се боји.

За Европу је Турска једна важна алтернатива, излаз и једини пролаз ка истоку, нагласио је Ердоган.

Раније се чекало на чоколаду из Европе, а данас "у Турској има више свега онога што постоји у Европи", нагласио је Ердоган и додао да је Турска почела чак да производи и хеликоптере.

Турска је у историји, према Ердогановим речима, увек била усмерена ка западу, поручивши ЕУ "да Европа не престаје тамо где се Дунав улива у Црно море, већ почиње где Тигрис има свој извор".

Ердоган је додао и да се Турска не меша у унутрашњу политику других земаља, изузев ако расте расизам и исламофобија, када штити права својих грађана.

Дијаспори у Аустрији Ердоган је поручио да треба да се интегрише у друштво, али не и асимилише.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц критички је реаговао на посету Ердогана, указујући да не поштује земљу домаћина, као и да је предизборну кампању из Турске јасно донео у Аустрију, и тиме изазвао немире.

Против демонстараната спреј од бибера 

Док је Ердоган држао говор у дворани, више хиљада његових противника протестовало је улицама Беча и на кратко се сукобило са полицијом.

Разлог за "кратки сукоб", како је објаснио портпарол бечке полиције Роман Хаслингер, била је једна флаша која је бачена из једног кафића на поворку. Потврдио је да је специјална јединица полиција Вега била принуђена на деловање, и додао да се ситуација смирила.

Против учесника демонстрација полиција је била принуђена да примени спреј од бибера.

У поворци, како тврде организатори учествовало је око 10.000 људи, а према полицији 6.000.

Организатори скупа пуштају песме посвећене турском премијеру, а присутни носе турске заставе. До изласка Ердогана на бину није било еуфорије, која је избила чим је турски премијер изашао пред окупљене да им се обрати, нешто после 16 часова.

Уочи посете Ердогана, који нема званичне разговоре са аустријским политичарима, представници Владе су га упозорили да у свом говору не подстиче поделе у аустријском друштву и не минира интеграцију грађана турског порекла.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи