Читај ми!

ОЕБС: Заштитити новинаре у кризним зонама

Много више се мора урадити на заштити новинара у кризним зонама као што је Украјина, упозорила је Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић рекла је агенцији АФП да су групе за заштиту људских права биле споре у реакцијама на почетку кризе, уочи масовних протеста после којих је дошло до свргавања владе украјинског председника Виктора Јануковича.

"Сада је ситуација другачија али ако се вратимо на почетак кризе у децембру када је дошло до првих таквих напада на (тргу) Мајдан на више од 40 новинара, били смо потпуно сами у том периоду", истакла је Мијатовић.

У неколико последњих месеци, новинари који извештавају из Украјине су константно мете напада и отмица.

У уторак су на истоку Украјине убијена двојица запослених на руској телевизији, новинар Игор Кормељук и мајстор звука Антон Волошин, чиме се број убијених новинара у Украјини од почетка конфликта попео на пет, показују подаци Репортера без граница.

Мијатовић је, у свом редовном извештају, навела да је од почетка сукоба у Украјини дошло до низа случајева насиља почињеног над новинарима.

Како је истакла, тела УН и ЕУ за заштиту људских права су "везани" процедурама и потребно им је одобрење земаља-чланица пре предузимања акција "и тада су они много спорији него што би требало да буду у решавању одређених питања".

"То је разочаравајуће", сматра Мијатовић, која је додала да "никада није превише гласова када треба стати у одбрану слободе медија и безбедности новинара широм света".

Дуг је пут који треба прећи да би се гарантовала слобода медија у свим земљама чланицама ОЕБС, којих има 57, од САД, Финске до Турске и Таџикистана, навела је француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи