Читај ми!

Одлука о Ираку, Обама заобилази Конгрес?

Председник САД Барак Обама каже да му није потребна дозвола Конгреса за кораке које би предузео ради гушења сунитске побуне у Ираку. Исто сматрају и лидери Конгреса, рекли су високи представници републиканаца у Сенату и Представничком дому после састанка са Обамом.

Међутим, могућност председниковог заобилажења Конгреса ствара потенцијал за сукобе између Беле куће и високопозиционираних конгресмена. Сукоби су нарочито могући ако Обама буде посегао за ратном авијацијом или другим облицима директне војне интервенције у Ираку, пише АП.

Званичници Обамине администрације рекли су да је на последњим разговорима ваздушним ударима посвећена мања пажња. Међутим, истакли су да би председник могао да нареди такву меру ако обавештајне агенције јасно идентификују мете на земљи.

Обама је синоћ више од сат времена разматрао могући одговор на све гору безбедносну ситуацију у Ираку са вођом демократске већине у Сенату Харијем Ридом, вођом републиканске мањине у Сенату Мичом Маконелом, републиканским председником Представничког дома Џоном Бенером и вођом демократске мањине у Представничом дому Ненси Пелоси.

Пошто се вратио на Капитол, Маконел је новинарима рекао да је председник САД "указао на то да не осећа потребу да тражи одобрење од нас (Конгрес) ни за један корак који би могао да подузме".

Ненси Пелоси се сагласила са Обамом и навела у саопштењу да њему "нису потребне даље дозволе легислативне власти да предузме опције ради појачане безбедносне подршке о којој се данас разговарало". Пелоси није објаснила о каквим је опцијама реч.

Један званичник администрације рекао је да су лидери Конгреса били ти који су указали да Обама већ има овлашћења за додатне мере у Ираку без одобрења највишег законодавног тела у САД.

Званичник је, пак, додао да је Обама рекао да ће наставити да се консултује са представницима Конгреса.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи