Читај ми!

Ирак, још један град у рукама џихадиста

Џихадисти погубили неколико десетина припадника снага ирачке безбедности и поставили фотографије на интернет. Ирачки званичници саопштавају да је убијено 279 џихадиста у последња 24 сата. Екстремисти заузели још један град. Девет особа погинуло у експлозији у Багдаду.

Исламисти су погубили неколико десетина припадника ирачких снага безбедности које су претходно затворили, јавља Франс прес, позивајући се на фотографије постављене на интернету, чија аутентичност није потврђена.

Џихадисти су испод фотографија написали да су убили неколико стотина војника, а на фотографијама у чији увид је имао АФП, виде се неколико десетина тела.

Истовремено, ирачке снаге безбедности убиле су 279 џихадиста у последња 24 сата, док су још у току припреме завелику контраофанзиву против сунитске организације Исламска држава Ирак и Левант која је заузела неколико подручја у Ираку и приближава се Багдаду.

"Наше снаге су преузеле иницијативу", изјавио је портпарол задужен за националну безбедност, генерал Касем Ата, и додао да је убијено 279 "терориста".

Ирачке снаге безбедности редовно саопштавају биланс убијених побуњеника и често је тај број велики, али је то немогуће проверити из независних извора, наводи Франс прес.

У међувремену, ирачки екстремисти су заузели град Тал Афар на северозападу земље, јавља Ројтерс.

Како наводи британска агенција, локални становници су у телефонском контатку испричали да су припадници сунитске групе Исламска држава Ирака и Леванта напали овај град и преузели контролу након борби са ирачким снагама безбедности.

Раније данас, у експлозији у Ираку погинуло девет особа а 23 је повређено. Извори блиски Министарству унутрашњих послова навели су да је бомба у Багдаду постављена крај једног пута у Багдаду. Други детаљи напада нису саопштени, преноси Бета.

Радикална сунитска група од уторка је освојила Мосул, други град повеличини у Ираку, затим провинцију Нинива, град Тикрит, делове провинције Селахедин, и делове Дијале и Киркука.

Сирија бомбардује упоришта џихадиста

Опсерваторија за заштиту људских права је саопштила да је сиријска авијација већ 24 часа бомбардује упоришта Исламске државе Ирака и Леванта, у близини границе са Ираком, где је та екстремна сунитска група пре недељу дана кренула у офанзиву.

"Ваздушне снаге од суботе бомбардују упоришта Исламске државе Ирака и Леванта, посебно у провницији Рака, у близини границе са Ираком", навела је Опсерваторија, додајући да бомбардовање никада до сада није био толико интензивно.

Према саопштењу те невладине организације, бомбардовање је уследило пошто екстремисти почели да у Сирији нагомилавају тешко наоружање.

Како се додаје, упоришта Исламске државе и Ирака и Леванта бомбардују се у сарадњи са ирачким шиитским властима, које се спремају да крену у контраофанзиву на северу земље.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи