Читај ми!

Заробљени украјински специјалци

Три украјинска специјалца заробљена у синоћној акцији у Доњецком региону. Ослобођен један од осам посматрача ОЕБС-а које држе проруски активисти код Славјанска. Свет мора да се уједини у одлуци да казни Русију, истиче Барак Обама.

23.05 - Обласна државна телевизија у Доњецку почела је поново да емитује програм руске телевизије Раша 24, преноси Итартас.

20.30 - Русија је дужна да изврши притисак на проруске активисте да ослободе инспекторе ОЕБС-а, рекао шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер, осуђујући јавно приказивање заробљеника као "вредно гнушања", преноси Танјуг.

18.30 - Ослобођен један од осам међународних војних посматрача ОЕБС-а које држе проруски активисти код Славјанска, јавља Ројтерс.

16.55 - Присталице федерализације Украјине заузеле зграду обласне државне ТВ компаније у Доњецку, јављају агенције.

13.50 - Специјалци изведени пред новинаре са повезом преко очију, везаних руку, без панталона, и са видљивим траговима крви, преноси АП.

13.25 - Један од заробљених војних посматрача рекао да нису малтретирани и да им је самопроглашени градоначелник Славјанска гарантовао безбедност, јавља Ројтерс.

11.30 - Проруски активисти у Краматорску добили војну опрему "да деминирају области које су минирале украјинске снаге у 'антитерористичкој акцији'", преноси Итартас.

10.45 - Антивладини демонстранти у граду Стаханов, у Лугањској области, окупили се код зграде градске управе где подижу барикаде, јавља Раша тудеј.

Народне оружане јединице у региону Доњецка заробиле су три припадника специјалне јединице Украјинске службе безбедности који су дошли из Кијева, преноси Раша тудеј.

Представници оружане формације самопроглашене "Народне Републике Доњецк" рекли су новинарима да су приведени специјалци имали задатак да спроводе извиђање и отму Игора Безлера, лидера доњецких снага за самоодбрану, преноси Итартас.

Специјалци, који се тренутно налазе у Славјанску, биће или размењени за заробљене припаднике доњецких снага за самоодбрану и потом одведени у Кијев, или ће бити задржани док се ситуација не разјасни.

У међувремену, снаге самоодбране у Славјанску ослободиле су једног од раније задржаних војних посматрача ОЕБС-а у Украјини, јавиле су агенције.

Итартас наводи да је у питању држављанин Шведске, који болује од дијабетеса и да је он пуштен због здравственог стања.

Како јавља Франс прес, двојица преговарача ОЕБС-а и ослобођени шведски војни инспектор укрцали у бело возило са ознаком те организације.

Раније данас новинарима се обратио у згради градске скупштине немачки пуковник Аксел Шнајдер који је рекао да се са задржаним представницима ОЕБС-а поступа добро и да им је лидер "Народног устанка у Славјанску" Вјачеслав Пономарјов гарантовао безбедност.

Према Шнајдеровим речима, чланови групе задржане 25. априла нису физички малтретирани.

Проруски побуњеници на истоку Украјине, који су у петак отели групу међународних посматрача оптужујући их да су шпијуни НАТО, изјавили су јуче да би посматрачи могли да буду ослобођени ако би били размењени за проруске активисте који се налазе у украјинским затворима.

Доњецк, проруске снаге заузеле локалну телевизију

Припадници проруских снага заузели су регионалну телевизију у Доњецку, на истоку Украјине, што украјинска полиција није покушала да спречи.

Група од неколико стотина људи заузела је ту телевизију, а сада се више десетина мушкараца, "наоружаних" бејзбол палицама и у камуфлажним униформама и маскама, налази унутар те зграде и спречава улазак било кога у њу.

Они траже обустављање преноса украјинских канала и поновно емитовање руских државних телевизијских програма.

Прелазна влада у Кијеву прошлог месеца блокирала је емитовање руских канала, наводећи да они служе као средство за пропаганду Кремљу.

Натпис "Република Доњецк" постављен је на плочу на улазу у ту зграду.

Обама: Уједињеним санкцијама против Русије 

Амерички председник Барак Обама рекао је да ће САД успешније моћи да одврате руског председника Владимира Путина од акције у Украјини ако Путин буде видео да се свет ујединио у одлуци да казни Русију, преноси АП.

Обама, који се налази у званичној посети Малезији, одбацио је предлоге са САД саме уведу шире економске санкције против Русије и истакао да САД и Европа морају да делују заједно, пренела је агенција АП.

Он је рекао да ће нове међународне санкције које ће Русији можда бити уведене, имати за циљ да спрече даље провокације те земље на истоку Украјине.

Група седам најразвијенијих земаља света Г-7 донела је одлуку да због украјинске кризе Русији уведе нове санкције. 

Агенција Итартас јавила је из Брисела да ће Савет ЕУ на нивоу амбасадора сутра на седници размотрити ситуацију око Украјине и донети одлуку о проширењу "црне листе" за Русију, са додатним именима особа у оквиру "другог нивоа" санкција који подразумева забрану уласка у ЕУ и замрзавање средстава на територији земаља чланица Уније.

Шеф британске дипломатије Вилијам Хејг рекао је данас да ће нова рунда санкција Русији подразумевати проширење постојећих мера, укључујући забране путовања и замрзавање улога појединаца.

"Наставићемо са додатним санкцијама, цена за Русију ће расти", рекао је шеф британског Форин офиса за "Скај њус", а преноси Ројтерс.

Формалну одлуку потом треба да донесе Савет министара ЕУ, али се још не зна када ће то бити учињено, наводи агенција.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи