Читај ми!

Обама упозорава Пјонгјанг

Барак Обама је из Сеула упозорио Пјонгјанг да су севернокорејске нуклеарне активности претња не само за Азију већ и за Сједињене Државе. Јужна Кореја је друга станица на Обамином путу у четири азијске земље, што аналитичари виде као намеру Вашингтона да ојача улогу на Пацифику.

Пред долазак Барака Обаме у Сеул, где је посетио меморијални комплекс посвећен америчким војницима настрадалим у Корејском рату, објављени су сателитски снимци који показују појачану активност на севернокорејским војним полигонима.

У присуству вође нације - Ким Џонг Уна, лансирано је неколико ракета средњег домета. Америка и њени азијски савезници страхују да би Пјонгјанг могао да изведе нову нуклеарну пробу.

"Сједињене Државе и Јужна Кореја стоје раме уз раме наспрам провокација Пјонгјанга. Не прихватамо нуклерану Северну Кореју. Претње које упућује одвешће је у још дубљу изолацију", рекао је Обама.

Председница Јужне Кореје Парк Гуен Хје истакла је да посета председника Обаме Јужној Кореји "шаље снажну поруку да нећемо толерисати провокације Северне Кореје и најаве нових нуклеарних тестова".

Обама се нада да ће Кина искористити утицај који има и обуздати свог савезника Северну Кореју.

Ни два дана раније, током посете Јапану није се уздржавао од оштрих порука Пекингу. Каже да Сједињене Државе имају обавезу да бране Јапан, у случају војног сукоба с Кином око спорних острва у Источном кинеском мору.

"Озбиљно смо забринути због делова америчко-јапанске изјаве. Мешање у унутрашње ствари других земаља не доприноси решавању проблема и може имати само негативне последице на регионалну стабилност", рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине Ћин Ганг

Познаваоци прилика у азијско-пацифичком региону оцењују да је пред Бараком Обамом дипломатски изазов. Азијске партнере треба да увери да је Вашингтон озбиљан у намери да постане стожер региона али тако да не угрози односе са другом привредом света - Кином.

"У овом делу света Кину виде као великог брата и Американци зато морају да пошаљу јаку поруку- Да, Кина јесте велика сила, али је и Америка", сматра Џејмс Чин са Катедре за социологију Универзитета у Малезији.

После Јапана, где је уживао у сушију и вечери са јапанским царом Акихитом, а потом боравка у Јужној Кореји, где је изразио саучешће породицама путника страдалих у бродолому, амерички председник наставља азијску турнеју посетом Малезији и Филипинима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи