Читај ми!

Обуставa преговорa Израела и Палестине

Палестинци разматрају "све опције" као одговор на одлуку Израела да обустави мировне преговоре и казни Палестинску управу због споразума о помирењу са Хамасом.

За Палестинце је сада приоритет помирење и национално јединство, саопштио је високи палестински званичник Саеб Еракат.

Еракат, који је и главни палестински мировни преговарач, за неуспех мировних преговора окривио је Израел, јавио је АФП, а преноси Танјуг.

"Од Нетанијахуове владе се годинама тражи да изабере између мира и насељавања и она је изабрала насељавање", казао је Еракат.

Израелски безбедносни кабинет одлучио је данас по подне да обустави мировне преговоре са Палестинцима као одговор на споразум о помирењу Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) председника Махмуда Абаса са исламистичким покретом Хамас, јавили су израелски медији.

Према наводима које су израелски медији објавили после шесточасовног састанка безбедносног форума, Израел ће, такође, наметнути економске санкције Палестинској управи, која има ограничену самосталну власт на Западној обали под израелском контролом.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је, убрзо након што је израелска влада објавила да обуставља преговоре са Палестинцима, у којима посредују САД, рекао да одлука Палестинске управе да формира владу националног јединства са Хамасом представља "огроман скок уназад" кад је реч о мировном процесу.

"Пакт са Хамасом убија мир", рекао је Нетанијаху америчкој телевизији Ен-Би-Си.

"Сматрам да је ово што се догодило велики пораз за мир, пошто смо се надали да ће председник Палестинске управе Махмуд Абас прихватити јеврејску државу, идеју о две националне државе, палестинској и јеврејској", рекао је израелски премијер.

Уместо тога, констатовао је Нетанијаху, Абас је направио огроман скок уназад и склопио пакт са Хамасом, "терористичком организацијом која позива на уништење Израела".

"Абас је имао избор: Мир са Израелом или пакт са терористичким Хамасом, а он је изабрао пакт са Хамасом. То је ударац за мир и надам се да ће се он предомислити", истакао је Нетанијаху.

ПЛО, међународно призната као једини представник палестинског народа, јуче је са исламистичким покретом Хамас постигла споразум о помирењу, према којем би у року од пет недеља требало да буде формирана влада националног јединства под председником Абасом, који влада Западном обалом.

Помирење највеће фракције ПЛО, Фатаха, који влада деловима Западне обале и Хамаса, који влада Газом, окончаће вишегодишње поделе међу Палестинцима, али би то могло да осујети мировне преговоре са Израелом јер Хамас у начелу одбија преговоре са Тел Авивом који, пак, Хамас сматра терористичком организацијом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи