Читај ми!

Јерменија не верује Ердогану

Обележавајући 99 година од страдања око милион и по Јермена током Првог светског рата председник Јерменије оптужио Турску да и даље негира да је починила геноцид. Оптужбе из Јеревана долазе дан пошто се Реџеп Тајип Ердоган извинио за масовно страдање Јермена.

Турско извињење, у чију искреност многи сумњају, поздравиле су Сједињене Америчке Државе као корак ка помирењу два народа.

Само признање и осуда могу да спрече нови сличан злочин, рекао је, на комеморацији жртвама, јерменски председник Серж Саркисијан након првог извињења Анкаре готово век после злочина.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган упутио је саучешће потомцима жртава, међутим, већина Јермена не верује његовим речима.

"Ердоганова изјава је пример турских дуплих стандарда. Уочи обележавања 100 година од геноцида над Јерменима у Отоманској империји, није имао храбрости да грађанима каже истину", рекао је посланик у парламенту Јерменије Арташес Џерџамијан.

Анкара негира да је страдање Јермена - геноцид. Тврди да је у грађанском рату, када су се Јермени побунили против отоманских владара - страдало највише пола милиона Јермена и бар толико Турака.

"Обе стране су тада имале губитке и обе стране су једна другој чиниле злочине. Ово извињене Турске је позитивна ствар", кажу у Истанбулу.

"Они који су порицали, суочавају се са реалношћу и више неће прихватити тврдње да су Јермени страдали од болести", рекао је новинар Арис Налчи.

Сједињене Државе сматрају да је Ердоганово извињење потомцима страдалих Јермена - историјско и да је добар пут ка помирењу Јермена и Турака.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи