Читај ми!

Напад на базу УН у Јужном Судану, 58 мртвих

Најмање 58 особа је убијено а више од 100 је повређено у нападу на базу УН у Јужном Судану, где се налази нелико хиљада расељених цивила, саопштио је УН. Наоружани нападачи су се првобитно представили као мирољубиви демонстранти, а потом пуцали на људе.

Амерички амбасадор у УН Саманта Пауер оштро је осудила напад који се догодио у четвртак, означивши га као "дрзак, нехуман напад на ненаоружане цивиле" у бази УН у граду Бор, где је уточиште нашло око 5.000 људи, пренела је агенција АФП, јавља Танјуг.

Нападачи су користили гранате да би се пробили унутар базе и потом су пуцали на расељене који су се налазили унутар базе.

"Овај последњи напад на народ Јужног Судана је и напад на међународну заједницу и представља кршење основних принципа заштите цивила", рекла је америчка амбасадорка, додавши да базе УН би требало сматрати "неповредивим".

САД ће, рекла је Пуер, сарађивати са својим савезницима на откривању ко стоји иза тог "стравичног напада" и извођењу одговорних пред лице правде.

Напад је осудио и генерални секретар УН Бан Кимун, који је подсетио да је "сваки напад на мировне снаге УН неприхватљив и да представља ратни злочин".

Цивили су се склонили у ту базу УН пре више недеља због етничког масакра у Јужном Судану.

У конфликту, који је избио средином децембра прошле године, више хиљада људи је изгубило живот и око милион је било приморано да напусти своје куће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи