Читај ми!

Крим поново у саставу Русије

Завршена процедура којом се Крим припаја Русији. Шефови држава и влада земаља чланица ЕУ одлучили да додају нових дванаест имена на "црну листу" санкционисаних руских функционера. Договорено и да се откаже самит ЕУ-Русија, као и билатерални сусрети на високом нивоу са руским функционерима. Потписан споразум ЕУ и Украјине.

21.40 - Канада се придружила санкцијама Москви које се односе на Банку Русије и 14 званичника те земље, јавља Раша тудеј.

20.05 - Венецијанска комисија саопштила да је референдум о статусу Крима нелегалан и да је њиме прекршен Устав Украјине, јавља АФП.

19.15 -  Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је да је Русија због интервенције на Криму постала "више противник, него партнер", преноси Бета.

14.15 - Русији потребна Европа више него што је Европи потребна Русија када је у питању снабдевање гасом, каже Дејвид Камерон, преноси Ројтерс

12.35 - Путин потписао закон, чиме је завршена процедура којом се Крим припаја Русији, преноси Ројтерс

12.25 - Арсениј Јацењук затражио од међународне заједнице да заведе економске санкције Русији како би се зауставило њено стварање "новог светског поретка", преноси АФП. 

11.20 - Москва би за сада требало да се уздржи од наметања санкција Американцима у знак одмазде, поручио Путин, преноси АФП. 

10.30 - Дмитриј Медведев каже да укупни дуг Украјине према Русији износи 16 милијарди долара. Путин најавио да ће отворити рачун у банци која је погођена америчким санкцијама, јавља Раша тудеј

10.15 - У овом тренутку је тешко разговарати са политичарима са Запада, који живе ван стварности и још верују да би Русија могла да повуче одлуку о присаједињењу Крима, каже Сергеј Лавров, преноси Ројтерс

10.05 - Горњи дом руског парламента једногласно потврдио споразум којим Крим постаје део Русије, јавља Ројтерс

10.00 - Европска унија и украјинске власти потписале су политички део Споразума о стабилизацији и придруживању, преноси Ројтерс.

Председник Русије Владимир Путин потписао је споразуме о припајању Крима Русији, које је претходно ратификовао руски парламент. Тим споразумима, Крим и Севастопољ постају два нова равноправна члана Руске Федерације.

Споразуми о томе су потписани у Кремљу у уторак, 18. марта. Доњи Дом, Државна дума ратификовала га је јуче, а Савет федерације данас.

У складу са споразумом, Крим се сматра делом Русије од датума потписивања споразума, а нови субјекти федерације се називају Република Крим и град са посебним статусом Севастопољ.

Као државни језици Крима су наведени руски, украјински и кримско-татарски.

Брисел je претходно одлучио да дода нових 12 имена на "црну листу" санкционисаних руских функционера, саопштио је председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

Осим тога, лидери ЕУ су се сагласили да откажу самит ЕУ-Русија, као и билатералне сусрете на високом нивоу са руским функционерима.

Како је истакао Ван Ромпеј, санкције нису освета нити су саме себи сврха, већ представљају спољнополитички алат. Како каже, ако Русија не предузме мере да смири кризу, биће уведене много озбиљније економске санкције.

Председник Француске Франсоа Оланд рекао је да постоје извесна преклапања између њихове и америчке "црне листе". "Нових 12 имена на нашем списку додали смо у договору са Американцима", рекао је Оланд.

Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да желе да помогну Украјини и украјинском народу у што је могуће већој мери. "Европска комисија ће укинути царинске намете за велики број украјинских производа намењених извозу у Европску унију", рекла је канцеларка.

Спољнополитички одбор Представничког дома америчког Конгреса данас ће представити закон о помоћи Украјини. Вашингтон намерава да Кијеву понуди милијарду долара зајма.

Представници привремене украјинске владе потписали су у Бриселу Споразум о придруживању Европској унији.

Споразум је у име Украјине потписао вршилац дужности премијера Арсениј Јацењук, пренео је Ројтерс.

Прошле године је одлука бившег председника Украјине Виктора Јануковича да не потпише тај споразум довела до вишемесечних демонстрација, а на крају и до промене режима у Украјини.

ЕУ је поделила Споразум на два дела, политички и економски, како би пружила прилику прелазној влади да одмах потпише први део.

Економски део споразума биће потписан након председничких избора и формирања нове владе у мају.

"Потписивањем политичког дела Споразума о асоцијацији са премијером Украјине запечатићемо чврсто пријатељство које приближава Украјину ЕУ", најавио је синоћ председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо након првог дана бриселског самита.

Број коментара 74

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи