Читај ми!

Израел и џихад договорили прекид ватре?

Исламски џихад објавио је да је ступио на снагу прекид ватре са Израелом. Међутим, израелска војска негира да је договорено примирје, а почела је и мобилизација резервиста. Председник палестинске самоуправе Махмуд Абас оптужио Израел за најновију ескалацију непријатељстава.

Представници израелских власти и палестинског Исламског џихада из Појаса Газе постигли су договор о прекиду ватре, након два дана обостраних ракетних напада.

Представници проиранског Исламског џихада, који су раније преузели одговорност за ракетне нападе из Газе на јужне делове Израела, рекли су телевизији Си-Ен-Ен да је договорено примирје.

"Пристали смо на примирје, постигнуто уз посредовање Египта, докле год га се Израел буде придржавао", рекао је лидер Исламског џихада Халед ел Баташ. Почетак примирја договорен је за 15.00 сати по локалном времену.

Међутим, израелска војска је демантовала да је постигнуто примирје. Убрзо након ове изјаве, из појаса Газе испаљене су најмање четири ракете.  

Портпарол израелске војске рекао је за Си-Ен-Ен да војска мобилизује резервисте, како би опслуживали системе противракетне одбране уколико то буде потребно.

Председник палестинске самоуправе Махмуд Абас данас је на конференцији за новинаре оптужио Израел за најновију ескалацију непријатељстава.

Рекао је да су израелске снаге "хладнокрвно убиле тројицу Палестинаца на Западној обали и још тројицу у Појасу Газе, а да се од израелске владе није чула ни реч осуде или извињења за тај чин".

Палестински екстремисти испалили су јуче и прекјуче из Појаса Газе неколико десетина пројектила на југ Израела, што је приморало цивилно становништво да потражи заштиту у склоништима, али није изазвало људске жртве.

Припадници Исламског џихада рекли су јуче да су испалили ракете из освете за смрт тројице својих сабораца, који су у уторак убијени у израелском ваздушном нападу.

Израелска војска саопштила је да су то били наинтензивнији ракетни напади од 2012. године, када је Израел покренуо осмодневну ваздушну кампању на Појас Газе како би зауставио нападе.  Војска је навела да су израелски тенкови на ракетне нападе одговорили ватром на "инфраструктуру терориста".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи