Читај ми!

Либија, хаос због одбеглог танкера

Парламент опозвао либијског премијера Алија Зејдана. Седница одржана након што власти нису успеле да спрече да се на море отисне танкер са нафтом коју су побуњеници продали Северној Кореји.

Либијски парламент изгласао неповерење премијеру Али Зејдану након што је танкер натоварен сировом нафтом, коју су локални побуњеници продали Севернокорејцима, пробио поморску блокаду, преноси АФП.

Неповерење влади је изгласано са 124 гласа посланика, од укупно 194 у Општенародном Конгресу, што су четири гласа више но што је било неопходно.

Национални конгрес је именовао министра одбране Абдулаха ел Тинија за вршиоца дужности председника владе у наредне две недеље, док не буде одлучено ко ће бити нови премијер. 

Зејдан, који је независно изабран уз подршку либерала, показао се као недовољно способан да доведе у ред побуњеничке милиције, које делују у земљи од 2011. године када је устанком срушена диктатура Муамера Гадафија.

Чак је и сам премијер на кратко био отет од стране некадашње побуњеничке милиције у центру престонице прошлог октобра, подсећа АФП.

Најновије "понижење" које је доживела либијска влада, догодило се када је танкер са севернокорејском заставом, који је преузео нафту са побуњеничког терминала на истоку земље, избегао ратне бродове који су требали да га пресретну.

"Јутарња слава", брод који је био усидрен у Ел Сидри у суботу се отиснуо на море са 234.000 буради сирове нафте и прво је пловило које је преузело нафту из терминала који је под контролом побуњеника, још од јула када су почели сукоби око превласти у Триполију.

Милиције на истоку земље држе под контролом три луке. 

Зејданова влада је у овом случају претила оружаном акцијом и ваздушним нападом, како би спречила танкер да побегне са нафтом. Лоше време је, међутим, спречило мања пловила да прате огроман брод у Медитерану, рекао је један члан парламента, преноси АФП.

Запад страхује од евентуалне ескалације сукоба у Либији, земљи коју насељава мноштво међусобно супротстављених племена и активно је више оружаних група различитих верских и идеолошких опредељења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи