Нови програм заштите Помпеје

Одобрен нови програм заштите Помпеје, једног од најбогатијих градова римског царства. Европска унија донирала 105 милиона евра.

У потрази за новцем су и градске власти Помпеје. Једна од највећих светских туристичких атракција је, због оштећења бедема, пред рушењем, упозорили су археолози.

У Риму је на ванредном састанку италијанског министра културе Дарија Франческинија са екипом археолога одобрен нови програм заштите Помпеје, једног од најбогатијих градова римског царства.

Основан је у шестом веку пре нове ере и током 700 година постојања, па до потпуног уништења у ерупцији вулкана, представља златну еру римске културе и уметности.

Европска унија је донирала 105 милиона евра за одржавање Помпеје где је урушен зид гробнице Венусовог храма, извршиће се дренажа терена а приоритет пројекта је обезбеђење неископаних делова Помпеје од поплаве.

"Колико често поправљате фасаду своје куће? Сваких 10, 15година? Археолози могу само да заштите структуру града, конзервације зидина су сложене али не могу да гарантују вечност уколико се не одржава", рекла је Грете Стефани, директорка уоправе археолошког налазишта.

Нестали град у подножју Везува поново је откривен у 18. веку, а ископине сведоче да је Помпеја била важна лука, трговачки центар али и омиљено место за одмор имућних Римљана.

У највећој ерупцији Везува која је трајала три дана погинуло је око 10 хиљада људи, а интересантно је да се кобна ерупција догодила на дан посвећен богу Вулкану.

Од 1997. Помпеја је под окриљем Унеска, а председник италијанске комисије Ђовани Пуљизи апеловао је на међународну заједницу да финансијски помогне како би се то добро светске баштине очувало за наредна поколења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи