Читај ми!

Скромни шведски милијардери

Оснивач "Икее" Ингвар Кампрад, најбогатији Швеђанин, ретко даје интервјуе и живи скромно, избегавајући "фенси аутомобиле, отмене титуле и друге статусне симболе". Тројица његових синова наследили су очев избор да сачува приватност, па никад нису дали ниједан интервју.

Главна "Икеина" продавница у Стокхолму највећа је у ланцу од 349 продајних објеката чувеног произвођача намештаја "за широке народне масе". Препознатљивог плаво-жутог ентеријера, довољно је велика да смести десет фудбалских терена.

Како пише Блумберг, величина и упадљиве боје "Икеиних" продавница потпуно су у супротности са личношћу Ингвара Кампрада, оснивача компаније и најбогатијег Швеђанина, који ретко даје интервјуе и живи скромно, избегавајући "фенси аутомобиле, отмене титуле и друге статусне симболе", које је критиковао још 1976. године.

Тројица његових синова - Петер, Јонас и Матјас - наследили су очев избор да сачува приватност, па никад нису дали ниједан интервју. Наследили су, примећује Блумберг, и удео свог оца у "Икано групи", у којој су обједињени финансијски послови са некретнинама и малопродајом који су их учинили милијардерима.

"Они су крајње анонимни. Понекад се нашалим и питам да ли уопште постоје", каже Стелан Бјорк, аутор књиге о "Икеи" и породици Кампрад "Ikea Heading for the Future", у телефонској изјави за америчку агенцију.

Основана 1988, "Икано група" представља мали део "Икеа групе", која је за само осам месеци 2013, до краја августа, остварила приход од 28,5 милијарди евра. "Икано" држи четири "Икеа" продавнице у југоисточној Азији, имовину вредну 2,2 милијарде долара, осигуравајућу компанију и посао са кредитним картицама кроз који је у трансакцијама 2012. прошло 6,7 милијарди долара, пише на вебсајту компаније.

Браћа, сва тројица у својим четрдесетим годинама, имају једнако власништво. Вредност компаније је, према подацима Блумберга, процењена на 3,3 милијарди долара.

Наследници се, ипак, никад нису појединачно појавили на некој од светских листа милијардера.

"Икеа" је највећи клијент "Икановог" посла са кредитним картицама, а укупно је регистровано 15 милиона активних корисника тих картица.

Четири "Икеина" продајна објекта у Малезији, Сингапуру и Тајланду годишње привуку око 17,4 милиона посетилаца, а 2012. године су оствариле приход од 401 милион евра, наводи се на сајту компаније.

Осим "Икана", "Икеа групу" чине "Ингка холдинг", који поседује већину "Икеиних" продавница, и "Интер Икеа група", која је задужена за концепцију бренда и контролише издавање франшиза.

Та два дела "Икеа групе" вреде отприлике 47 милијарди долара, што чини Ингвара Кампрада седмим најбогатијим човеком на свету, по "Блумберговом индексу" милијардера.

Они који познају Кампрада, који крајем марта слави 88. рођендан, кажу да је "ретко харизматичан човек". Посао је започео 1943, а пре 30 година основао је мрежу холдинг компанија - по чијој вредности га Блумберг и ставља на листу као седмог на свету.

Међутим, портпарол оснивача "Икее" Пер Хегенес истиче да Кампрада занима само успех тих фирми, али не и профит.

"Ингвар Кампрад није заинтересован за новац за личну потрошњу. У центру његове пажње је да обезбеди одржив успех компанија које је основао. О томе сведочи и његова одлука да се одрекне власништва осамдесетих година, тако што је поклонио акције двема одвојеним фондацијама", рекао је портпарол овог милијардера.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи