Читај ми!

Расте број погинулих у протестима у Венецуели

Настављени антивладини протести у Венецуели. Број погинулих у тронедељним уличним сукобима порастао на 18. У најновијим протестима ухапшен 41 демонстрант. САД апелује на председника Николаса Мадура да оконча насиље и разговара са демонстрантима.

Неколико стотина демонстраната у Венецуели бацало је каменице и Молотовљеве коктеле на снаге безбедности које су покушале да их растерају сузавцем, док се број погинулих у тронедељним уличним сукобима попео на 18.

Најмање 41 демонстрант, међу којима је и осам странаца, ухапшено је током најновијих протеста у Каракасу, јавила је државна телевизија, а председник богате општине Ћакао је изјавио да је пуцано најмање на два цивила, док је један задобио посекотине и модрице.

Будући да се не назире помак у политичкој кризи, у којој се налази ова нафтом богата земља, САД су апеловале на председника Николаса Мадура да разговара са демонстрантима и оконча насиље.

"Они морају успоставити дијалог, разговарати и решити проблеме", рекао је амерички државни секретар Џон Кери, апелујући да се прекину "хапшења и насиље на улицама".

Мадуро каже да су протести, који су почели 4. фебруара, покушај "државног пуча" уз подршку Вашингтона.

Tврди да су се радикални опозициони лидери придружили студентима гневним због високе инфлације и несташице животних намирница у завери чији је циљ свргавање његове владе формиране пре скоро годину дана.

Полиција је бацила сузавац и употребила водене топове да би растерала демонстранте, од којих су многи носили маске на лицу, након што су поставили барикаде око Алтамире (део Каракаса) и почели да бацају Молотовљеве коктеле на припаднике снага безбедности.

Мадуро је рекао да је неколико припадника Болививарске националне гарде нападнуто из заседе ватреним оружјем док су уклањали шут са улица економске престонице Валенсије. Један од њих је погођен ватреним оружјем у око и подлегао је повредама, док је други два пута погођен у ногу.

"Циљ свега овога је провоцирање снага безбедности", рекао је Мадуро у председничкој палати Мирафлорес, где разговара са представницима различитих политичких и друштвених сектора.

"Правда мора победити неумољиве убице и оне који праве паравојне групе да би се крили иза наводних протеста и изазвали грађански рат", додао је Мадуро, пренео је АФП.

Организатор протеста Алфредо Ромеро, председник Венецуеланског кривичног форума, изјавио је да су омбудсману пријављена 33 случаја "окрутног и нехуманог третмана или тортуре".

Венецуеланска влада је саопштила да истражује 27 случајева кршења људских права, не наводећи детаље.

Неки људи су страдали у сукобима са полицијом, док су друге ватреним оружјем усмртили неидентификовани наоружани нападачи које демонстранти оптужују да су владини агенти.

Међутим, власти су демантовале било какву умешаност у та убиства.

Главни државни тужилац Луиса Ортега Дијас изјавила је да је од почетка протеста приведено 1.044 људи, од којих су 72 и даље иза решетака.

Амерички Конгрес је осудио насиље над демонстрантима, рекавши да нема оправдања за то. Конгрес је упутио апел да се дијалогом оконча криза и тражио је од председника Барака Обаме да уведе санкције онима који су одговорни за обрачун са демонстрантима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи